Pokračovanie článku: Bude minimálna mzda vyššia ako 700 eur? Črtá sa historická dohoda firiem a odborárov

Nárast viac ako 30 eur v čistom

Ak rokovania stroskotajú, tak minimálna mzda sa počíta podľa automatického výpočtu v zákone. Ten hovorí, že sa bude počítať ako 57 percent z priemernej mzdy na Slovensku spred dvoch rokov. Ilustračný príklad ukazuje, ako stúpla minimálna mzda na rok 2022. Z pôvodných 623 eur stúpla na 646 eur. Keďže bola v roku 2020 priemerná mzda v hospodárstve na úrovni 1133 eur, tak 57 percent z toho je 646. Celkovo sa tak zvýšila minimálna mzda z roku 2021 o 23 eur v roku 2022.

Treba mať však na pamäti, že toto je minimálna hrubá mzda. Ak by sme sa pozreli, o koľko si zamestnanec prilepšil v čistom, zistili by sme, že to bolo 17,21 eura. Minimálna mzda je v tomto roku na úrovni 646 eur mesačne. Po odpočítaní daní a odvodov však zamestnancovi bez uplatnenia daňového bonusu na dieťa príde na účet 525,65 eura.

Ak v budúcom roku stúpne minimálna mzda napríklad na diskutovaných viac ako 691 eur, v čistom by mal zamestnanec s najnižšou výplatou zarobiť viac ako 557 eur mesačne. Nárast by tak bol minimálne o vyše 31 eur v čistom.

Do to tejto mzdy nie sú zamestnancovi započítané príplatky za prácu. Napríklad nadčas, za prácu počas sviatku či za nočnú prácu. Od vlaňajška nie sú viazané na minimálnu mzdu, ale sú pevne určené. O ich výške rozhoduje vláda. Pre tento rok ostali v rovnakej výške, ako boli v roku 2021. Sú teda zmrazené.

Odborári chcú, aby sa príplatky rozmrazili a ďalej rástli. Uvažuje sa aj o tom, že by ich rast nebol viazaný na minimálnu mzdu, ale napríklad na primeranú mzdu či infláciu. Ak sú nadviazané na minimálnu mzdu, tak to značne ovplyvňuje rokovania o minimálnej mzde. Rastú tak aj príplatky za prácu v noci či cez sviatok, s čím majú problém zamestnávatelia. Podľa odborárky Uhlerovej pri odmeňovaní nie je zdravé, aby boli príplatky zmrazené.

Rokovania pokračujú

Rozhodnutie o výške minimálnej mzdy je vždy o tvrdých rokovaniach medzi zamestnávateľmi a zamestnancami. Debata medzi sociálnymi partnermi tak ešte intenzívne prebieha, momentálne sú vo finálnej fáze. „V tejto chvíli si chceme ešte nechať zákonný priestor na vyjednávanie a bližšie detaily upresníme až po ukončení oficiálnych stretnutí,“ povedala pre denník Pravda Miriam Filová, hovorkyňa Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení SR.

Ak sa odborári a zamestnávatelia do polovice júla dohodnú, tak to znamená, že dohodu o určení sumy mesačnej minimálnej mzdy predložia rezortu práce do 31. júla.

Rezort práce informuje, že v prípade, že sa zástupcovia zamestnávateľov a zástupcovia zamestnancov nedohodnú na určení sumy mesačnej minimálnej mzdy do 15. júla, prerokuje ju Hospodárska a sociálna rada Slovenskej republiky do 31. augusta. Ak sa sociálni partneri na zasadnutí Hospodásrkej a sociálnej rady SR dohodnú na určení sumy mesačnej minimálnej mzdy, mesačná minimálna mzda je určená ich dohodou. Minister práce Milan Krajniak (Sme rodina) je predsedom Hospodárskej a sociálnej rady SR.

„V prípade, že by k dohode neprišlo, podľa zákona o minimálnej mzde sa minimálna mesačná mzda na rok 2023 určí ako suma zodpovedajúca 57 percentám priemernej mesačnej nominálnej mzdy v národnom hospodárstve v roku 2021,“ uviedla pre Pravdu hovorkyňa rezortu práce Eva Rovenská.

© Autorské práva vyhradené

14 debata chyba
Viac na túto tému: #minimálna mzda #odborári #zamestnávatelia #2023