Pokračovanie článku: 30 rád, ako ušetriť peniaze. Inflácia láme rekordy, rast cien tu s nami bude dlho (+ zoznam)

Osobné financie

Na zdražovanie sa treba pripraviť. Skúsiť sa zamyslieť, ktoré mesačné platby sú naozaj nutné a ktoré viete zredukovať, prípadne úplne oželieť a odložiť na neskôr. Treba si upratať osobné financie v tom zmysle, aby ste mali prehľad v tom, aké sú vaše jednotlivé výdavky.

  1. Zapisujte si, koľko míňate: Stačí pero a papier, prípadne excelovská tabuľka v počítači a začnite písať, za čo a koľko mesačne míňate. Alebo si z výpisu účtu odsledujte, kam odchádzali vaše platby, existujú na to aj rôzne aplikácie.
  2. Skontrolujte si výdavky: Pri kontrole výdavkov sa často objavia platby aj za položky a služby, ktoré človek vôbec nevyužíva alebo ich nepotrebuje. Alebo si takto aspoň uvedomí, za čo míňa veľa a skúsi prehodnotiť svoju spotrebu v danej oblasti.
  3. Skontrolujte si finančné produkty: Aj za poplatky na osobnom bankovom účte dokážete ušetriť nemalú sumu. „Osobne sa najčastejšie stretávam so šetrením v oblasti finančných produktov. Napríklad aj pri bankovom účte viete ušetriť 10 či 20 eur mesačne už len tým, že prestanete chodiť do pobočky a budete viac využívať internetbanking alebo on-linebanking,“ vraví analytik spoločnosti FinGo.sk Zoltán Čikes.
  4. Vyhnite sa výberom z bankomatov iných bánk: Pokiaľ má vaša banka vlastnú sieť bankomatov, uprednostnite radšej ju.
  5. Minimalizujte úkony zadávané cez pobočku: Sú to napríklad vklady, výbery hotovosti alebo zadávanie prevodných príkazov.
  6. Naučte sa využívať internetbanking a smartbanking: Platby tak robíte zväčša úplne bez poplatku.
  7. Aktivujte si zasielanie elektronických výpisov: Takéto výpisy vám môžu bez problémov chodiť na mail alebo do internetbankingu bez poplatku.
  8. Overte si, či neplatíte za SMS notifikácie: Takéto upozornenia na váš mobil o pohyboch na účte veľa bánk spoplatnilo a zadarmo sú len od určitej sumy.
  9. Opýtajte sa banky, ako môžete mať svoj účet zadarmo: Často stačí splniť dve či tri podmienky, napríklad mať nastavený trvalý príkaz, nejaké sporenie v banke alebo aktívne využívať mobilnú aplikáciu banky.
  10. Skontrolujte si finančné zmluvy: Ľudia by mali v šuplíkoch pohľadať aj svoje staršie finančné zmluvy, aby neplatili zbytočne veľa za úvery alebo poistky. Podľa skúseností spoločnosti FinGo je až 8 z 10 úverov a poistiek nevýhodných alebo zbytočne predražených. Oplatí sa spojiť s odborníkom a preveriť, či za rovnakých podmienok nemôžete získať v inej banke alebo poisťovni výhodnejšie ceny.
  11. Zvážte refinancovanie svojho dlhu: Zvážiť treba aj prípadné refinancovanie hypotéky alebo spotrebných úverov, pri ktorých úroky v posledných rokoch výrazne klesli, ale ľudia si stále platia drahé spotrebné úvery. Alebo ak okrem hypotéky splácate viac úverov, napríklad úver stavebnej sporiteľne, rôzne pôžičky, úverové karty, môžete si ich konsolidovať. Čiže tieto úvery nahradíte jediným úverom s výrazne nižšou splátkou a ušetríte tak desiatky eur mesačne, môžu to byť aj stovky eur. Všetko závisí od objemov úverov a úrokovej sadzby, ktorú platíte a ktorú by ste mohli získať.

© Autorské práva vyhradené

91 debata chyba
Viac na túto tému: #inflácia #rady #zdražovanie #ako ušetriť