Pokračovanie článku: 30 rád, ako ušetriť peniaze. Inflácia láme rekordy, rast cien tu s nami bude dlho (+ zoznam)

Doprava

Priemerná slovenská domácnosť minie na dopravu len niečo vyše päť percent z celkových výdavkov, čo nás radí na chvost EÚ. Aj keď podľa štatistiky výdavky na dopravu tvoria v slovenskej domácnosti len malú časť celkových výdavkov, tak rastúce ceny pohonných hmôt môžu urobiť prievan v rodinnom rozpočte. Cena najpredávanejšieho benzínu sa šplhá k dvom eurám a pri nafte je to 1,95 eura za liter.

Na rodiny, ktoré sú od auta závislé a využívajú ho denne na dochádzanie do práce či do školy, to má zásadný vplyv. Za pohonné hmoty platia zrazu rádovo viac. Zatiaľ čo vo februári stála 50-litrová nádrž 95-oktánového benzínu vyše 75 eur, dnes to vychádza na viac ako 95 eur. Pri jednej plnej nádrži je tak rozdiel aj 20 eur. A čím viac ľudia jazdia, tým drsnejšie to pocítia vo svojich peňaženkách.

  1. Obmedzte cestovanie autom: Najradikálnejšie, ale zároveň najefektívnejšie riešenie, ako znížiť náklady na palivo, je obmedziť cestovanie autom. Na nákupy nie je nutné chodiť zvlášť, ale dajú sa vybaviť aj v priebehu dňa, napríklad po ceste z roboty. Obmedziť je potom možné aj samotné cestovanie autom do práce. Auto zaparkované v garáži aj jeden deň v týždni dokáže priniesť úsporu.
  1. Využívajte zdieľanú dopravu: Populárne sú dnes aj rôzne služby na zdieľanie dopravy, ktoré spoja ľudí do jedného vozidla. V susedstve existuje určite tiež množstvo ľudí, ktorí jazdia autom do rovnakej lokality a majú podobný pracovný čas. Náklady na cestu sa tak rozpočítajú na viac osôb, a tak to vyjde lacnejšie.
  2. Naučte sa jazdiť úsporne: Ďalšou možnosťou je úsporná jazda. Hlavne vodiči, ktorí jazdia veľmi dynamicky, môžu ušetriť výrazne. Ušetriť pohonné hmoty sa dá aj správnou jazdou. To znamená uprednostniť pokojnú, ekonomickú jazdu pred náhlymi zmenami rýchlosti jazdy a divokým preraďovaním rýchlostných stupňov.
  3. Na diaľnici dajte nohu z plynu: Želaný efekt prinesie aj zníženie rýchlosti na diaľnici pri autách s veľkým aerodynamickým odporom (prakticky všetky esuvéčka). Pokiaľ do práce prejdete po diaľnici zhruba 20 až 30 kilometrov, časová úspora pri rýchlosti 130 kilometrov za hodinu namiesto 100 kilometrov za hodinu je minimálna, ale spotreba paliva môže byť pokojne aj o tretinu vyššia.
  4. Správny tlak v pneumatikách: Vodiči často zabúdajú aj na tabuľku, ktorá predpisuje tlak pre prázdne a plne naložené vozidlo. Nezabúdajte, že pravidelná údržba auta je podceňovaný šetrič pohonných hmôt.

© Autorské práva vyhradené

91 debata chyba
Viac na túto tému: #inflácia #rady #zdražovanie #ako ušetriť