Pokračovanie článku: Ďalší ľudia prišli o domy. Developer zrušil zmluvy, pýta o desiatky tisíc viac

Zo 199-tisíc bolo 280-tisíc

Podobnú situáciu zažil aj pán Ján (ozajstné meno má redakcia k dispozícii). Tiež si chcel kúpiť dom v rovnakej časti v Bernolákove. Preto v apríli 2021 podpísal rezervačnú zmluvu na nehnuteľnosť v stave holodom, ktorý spolu s pozemkom mal rozlohu 538 štvorcových metrov, z toho 104 úžitkovej plochy. Predávajúcim bola Nová Bažantnica 2 a sprostredkovateľom Jadran Rental Services, za ktorými stojí Juraj Kavacký.

Kúpnu zmluvu mali podpísať do konca septembra toho roku. „Ubezpečovali nás, že dovtedy bude dom určite skolaudovaný a budú nám odovzdané kľúče,“ hovorí Ján.

Lenže situácia sa začala komplikovať. Dátum kolaudácie sa začal odďaľovať. Prešiel september, október aj november a kolaudácia bola stále v nedohľadne, tvrdí Ján. Koncom novembra volal pani Petróczyovej z kancelárie Freedom Real, ale tá ho vraj odbila, že nemá čas a nemá ju čo otravovať.

Keď sa v decembri skontaktoval so stavbyvedúcim, odvetil mu, že kolaudácia bude najskôr v marci 2022. Ján hovorí, že okrem jeho domu aj ďalších asi 15 domov čakalo na dokončenie parkovacích miest. Tie vraj bránili v kolaudácii. No prešiel marec aj apríl a všetko stálo, tvrdí Ján. „Všetko bolo také isté ako v decembri, s ničím sa nepohlo a my sme stále čakali,“ pokračuje.

Medzitým ubehlo aj 6-mesačné obdobie, ktoré dala banka Jánovi, aby sfinalizoval kúpu domu, a tak mu úver prepadol.

Nakoniec Jánovi prišiel v máji 2022 mail, v ktorom stálo, že developer sa ospravedlňuje, ale na stavbe došlo k omeškaniu spôsobenému lockdownami a predĺženými dodávkami stavebných materiálov, preto musí cenu navýšiť na 280-tisíc eur, teda o 81-tisíc eur viac.

Také vysvetlenie sa mu však nepáčilo. „Náš dom stál už od mája 2021, nemal akurát stavebnú fasádu, ktorá bola dokončená niekedy v októbri 2021, takže stavebné materiály nemohli natoľko ovplyvniť ceny,“ hovorí. Preto sa chcel s pánom Kavackým stretnúť a dohodnúť sa na novom riešení.

No kým k nemu došlo, developer ho kontaktoval s novým riešením: cenu navýši iba na 250-tisíc eur. „Prišlo mi to úplne smiešne a smutné, že takto komunikujú. Napokon sme to riešili právnymi krokmi, pretože suma na rezervačnej zmluve je 199-tisíc eur, nie 250-tisíc ani 280-tisíc eur,“ dodáva Ján. Ján nechce ani vrátiť rezervačný poplatok tritisíc eur, pretože stále má o dom záujem. Ak sa s developerom nedohodnú, bude ho žalovať.

Advokáti a realitní experti radia, aby si ľudia dobre preverili, od koho idú kupovať nehnuteľnosť. Ak sa už rozhodnú pre konkrétneho developera, ideálne je vyhľadať právnu pomoc s konzultáciou pri podpise záväzných zmlúv.

O podobných príbehoch ľudí informoval aj Denník N.

Bernolákovo
Bernolákovo
+7Bernolákovo

© Autorské práva vyhradené

37 debata chyba
Viac na túto tému: #developer #domy #Bernolákovo