Ďalší ľudia prišli o domy. Developer zrušil zmluvy, pýta o desiatky tisíc viac

Chceli si kúpiť rodinný dom, podpísali rezervačnú zmluvu, no developer zmluvu vypovedal a pýta ďalšie desaťtisíce eur navyše. Po tom, čo denník Pravda upozornil na prípad pani Jany, ktorej developer zrušil rezervačnú zmluvu a nechce predať dom v Bernolákove, ide o ďalšie podobné prípady.

07.07.2022 16:46
bernolakovo kysucka developeri Foto: ,
Bernolákovo
debata (37)

Ide o rovnakého developera Jadran Rental Services, ktorý ponúka na predaj domy v projekte Nová Bažantnica v Bernolákove neďaleko Bratislavy.

Jeden zo sklamaných ľudí, ktorý sa ozval denníku Pravda, je Michal (skutočné meno má redakcia k dispozícii). Na začiatku júna 2021 podpísal s manželkou rezervačnú zmluvu na rodinný dom v Bernolákove. Podľa rezervačnej zmluvy mal developer dokončiť dom do stavu štandard a uzavrieť s nimi kúpnu zmluvu do konca roka 2021. Cena domu bola 242-tisíc.

Bernolákovo
Bernolákovo
+7Bernolákovo

Predávajúcim bola eseročka Nová Bažantnica 3 a sprostredkovateľ bol developer Jadran Rental Services. Za obidvoma spoločnosťami stojí Juraj Kavacký. Celú komunikáciu a podpisy zmlúv však riešili s realitnou kanceláriou Freedom Real.

Bernolakovo 3 Čítajte viac Rezervovali si dom, developer ale zmluvu zrušil. Teraz ho predáva o stotisíc drahšie

Počas roka si Michal s manželkou vybavovali úver a chceli vedieť, v akom stave je výstavba domu. Koncom augusta potrebovali kvôli znalcovi vybaviť obhliadku stavby, no z realitnej kancelárie podľa nich nedostali odpoveď. Realitka zastúpená pani Martinou Petróczyovou nereagovala na tri listy, ktoré jej pán Michal napísal.

V polovici decembra dostali rozhodnutie banky o poskytnutí hypotéky a okamžite poslali oficiálny list s doručenkou, v ktorom poslali oznámenie predávajúcim o splnení svojich záväzkov a v dohodnutej lehote vyzvali predávajúceho na uzavretie kúpnej zmluvy.

Na list však nedostali žiadnu odpoveď. O niekoľko dní poslali ďalší list, tento raz na e-mail. Na to im pani Petroczyová odpísala, že kúpnu zmluvu im zašlú pred kolaudáciou domu. Keď sa pán Michal opýtal, kedy bude kolaudácia, odpovedali mu, že po novom roku.

„Vtedy sme už videli, že predávajúci nesplnil svoje záväzky, ale neodstúpili sme od zmluvy, ale s porozumením sme ďalej čakali, kým bude dom pripravený,“ hovorí pán Michal.

Koncom januára podobne ako pani Jana doplácali 900 eur spoločnosti Amsadeer, ktorá vyhotovovala viacerým klientom z tejto lokality domy do stavu nadštandard, za kvalitnejšie materiály z katalógu. Výbava domu sa naťahovala. „Každý mesiac sme volali a pýtali sa, kedy bude dom hotový, žiadali nás, aby sme počkali. V marci žiadali počkať do apríla, v apríli do mája,“ tvrdí Michal.

V máji už malo prísť ku kolaudácii a k podpisu zmluvy. No potom im prišiel mail od developera Jadran Rental Services s podpisom Juraja Kavackého, že rezervačná zmluva už nie je platná. Vraj sa nepodarilo dokončiť dom za cenu uvedenú v rezervačnej zmluve a kúpnu zmluvu sa nepodarilo uzavrieť do konca roka 2021. Zároveň im developer navrhol uzavrieť novú rezervačnú zmluvu, no holodom by už stál 270-tisíc eur. S dodatkom, že za vzniknutú situáciu pre nedostatok stavebného materiálu a jeho zdražovanie nemôžu niesť zodpovednosť.

Michal predpokladá na základe predchádzajúcej zmluvy, že v štandarde by dom stál o 13-tisíc eur viac, teda 283-tisíc eur. Oproti cene na prvej rezervačnej zmluve ide o navýšenie o 41-tisíc eur.

tower Čítajte viac Slovensko má novú najvyššiu budovu, ktorá ešte porastie. Pozrite sa, ako bude vyzerať

S tým však nesúhlasil. Preto si najal advokáta a spolu napísali developerovi svoje výhrady a opätovnú výzvu na uzavretie kúpnej zmluvy za pôvodných podmienok. Sú toho názoru, že prvá rezervačná zmluva stále platí a jej zrušenie nie je právoplatné. Poukazujú tiež na to, že developer medzičasom pozemky pod nehnuteľnosťami prepísal na tretie osoby, podobne ako v prípade pani Jany, a to vrátane pozemku pod predmetným domom, ktorý mali kúpiť Michal s manželkou. Tento pozemok bol prepísaný na českú obchodnú spoločnosť, v ktorej však opätovne figuruje Juraj Kavacký. Ďalej sú spolu s advokátom toho názoru, že v rezervačnej zmluve nie je žiadna „inflačná“ doložka ani iná podmienka, ktorými by sa zmluvné strany dohodli na nadviazaní kúpnej ceny na cenu vstupných stavebných materiálov.

Po oznámení pripomienok a doručení výzvy na uzavretie kúpnej zmluvy im developer vrátil rezervačný poplatok tritisíc eur a oznámil im, že dom je stále ochotný predať, ale neuviedol, kedy a za akých podmienok. Spoločnosť Amsadeer Michalovi aspoň vrátila 900 eur, ktoré zaplatil za dorobenie do nadštandardu.

Bernolákovo
Bernolákovo
+7Bernolákovo

© Autorské práva vyhradené

37 debata chyba
Viac na túto tému: #developer #domy #Bernolákovo