Pokračovanie článku: Nemci udreli proti drahote na čerpačkách, tankujú za skoro rovnaké ceny ako Slováci. Čo je za tým?

Ropa ide dole, budú lacnejšie pohonné hmoty?

Cena severomorskej ropnej zmesi Brent ide trendovo dole. Z maxima v strede júna, keď bola na úrovni vyše 123 dolára za barel, sa dostala na súčasných 105 dolárov za barel. Strach z recesie tlačí ceny ropy dole. Analytik J&T Banky Stanislav Pánis vysvetľuje, že fundamentálne by mali byť ceny ropy a tým pádom aj palív vyššie, rádovo okolo 150 dolárov vzhľadom na vysoký previs dopytu po komodite ako aj pre nedostatočnú rafinačnú kapacitu. Len započítavanie vysokej pravdepodobnosti recesie komoditnými obchodníkmi drží ceny ropy hlbšie pod 120 dolármi, pod vrcholmi z polovice júna.

„To by sa malo preto začať postupne pretavovať do určitého zlacnenia pohonných hmôt mierne pod 1 euro a 90 centov,“ predpovedá analytik. Vodiči by sa tak mohli dočkať v najbližšom období mierne lacnejšieho tankovania.

Extrémny scenár

Americká banka JP Morgan prognózuje, že ceny ropy môžu v dôsledku nových sankcií, ktoré chystá Západ, vyletieť až na úroveň 380 amerických dolárov za barel. Pritom barel ropy Brent sa dnes predáva za necelých 105 dolárov. Treba dodať, že ide o extrémny scenár, keď by Rusko muselo znížiť ťažbu ropy rádovo o polovicu ako odpoveď na kroky G7 ohľadne zastropovania cien ruskej ropy.

Podľa Pánisa je zastropovanie ruskej ropy naivná teória, ktorá v praxi nemôže fungovať, pretože by nedosiahla zamýšľané dva ciele – podkopať ruské príjmy z energií a obmedziť tlaky na rast cien ropy. Ako ďalej vysvetľuje, tak je vysoko pravdepodobné, že Rusi by si tento krok nedali páčiť a ako odvetný krok by jednak znížili ťažbu ropy a zrejme by úplne priškrtili dodávky plynu do Európy, čo by sa pretavilo do raketového rastu cien energií. „Energetickú krízu na starom kontinente by to ešte prehĺbilo a uvrhlo jeho ekonomiku do hlbokej recesie,“ tvrdí pre Pravdu Pánis. Ak by ropa vyskočila až na 380 dolárov za barel, ceny palív na Slovensku by sa posunuli podľa analytika vysoko cez 4 eurá 50 centov.

© Autorské práva vyhradené

49 debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #Česko #Nemecko #benzín #nafta #pohonné hmoty #spotrebná daň