Nemci udreli proti drahote na čerpačkách, tankujú za skoro rovnaké ceny ako Slováci. Čo je za tým?

Rekordné ceny pohonných hmôt na Slovensku desia motoristov či prepravné spoločnosti. Cena najpredávanejšieho benzínu atakuje dve eurá za liter. O niečo drahší je liter nafty.

06.07.2022 15:12
tankovanie benzin nafta rajka Foto:
Tankovanie v maďarskej Rajke
debata (49)

Na druhej strane, vodiči v Nemecku sa môžu tešiť lacnejšiemu tankovaniu, tamojšia vláda totiž znížila spotrebnú daň. Nemci s priemerným platom 4130 eur tak tankujú za skoro rovnakú cenu ako na Slovensku, kde je priemerná mzda 1185 eur.

Nemecká vláda nie je jediná, ktorá niečo spravila proti drahote na čerpacích staniciach. Maďarsko zastropovalo ceny pohonných hmôt ešte v novembri na úroveň 480 forintov za liter, čo je v prepočte zhruba 1,2 eura. Až do 27. mája mohli v Maďarsku za stropovú cenu nakupovať pohonné hmoty aj cudzinci, teraz pre nich ale platí trhová cena. Ceny pomocou nižšej DPH znížili cenu aj Poliaci. Spotrebnú daň zasa znížili Česi.

Heger, Volvo Čítajte viac Plat od tisíc do dvetisíc. Nájde Volvo dosť pracovníkov a čo to spraví so zárobkami?

Slovenská vláda stále rozmýšľa, ako znížiť cenu pohonných hmôt, no stojí to na politických prekáračkách. Daň z ropy odložili poslanci až na jesennú schôdzu parlamentu a návrh sulíkovcov znížiť DPH na pohonné hmoty neprešiel cez ministra financií Igora Matoviča (OĽaNO), podľa ktorého to zakazuje Európska únia.

VIDEO: Sulík chce proti vysokým cenám zakročiť

Video

Šéf SaS Richard Sulík sa v stredu vyjadril, že plánu na zníženie DPH sa nevzdáva. Podľa jeho slov sú pripravení hlasovať za mimoriadnu daň na ruskú ropu pre Slovnaft, ak bude znížená alebo zrušená niektorá iná daň. „Napríklad, keby sa znížila DPH z pohonných hmôt z 20 percent na 8 percent, tak by to niečo prinieslo motoristom a bolo by to vykompenzované. V septembri sa o tom bude rokovať a uvidíme, ako to dopadne,“ povedal Sulík.

Slováci si tak na lacnejšie tankovanie zrejme ešte budú musieť počkať celé leto, dobrou správou je klesajúci trend ceny ropy na svetových trhoch, čo sa môže odzrkadliť aj znížením ceny pohonných hmôt.

© Autorské práva vyhradené

49 debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #Česko #Nemecko #benzín #nafta #pohonné hmoty #spotrebná daň