Platy v roku 2022 a 2023: Matovičovi analytici neveštia nič dobré

Rýchly rast cien sa nestihne plne pretaviť do mzdových vyjednávaní. To znamená, že v tomto a budúcom roku reálne platy, teda očistené od rastu cien, budú záporné. Inými slovami, životná úroveň v priemere poklesne. Samozrejme, ide o priemerné čísla. Niektorí zamestnanci na tom budú lepšie, iné zase ešte horšie.

09.07.2022 05:00
Igor Matovič Foto: ,
Igor Matovič
debata (28)

O budúcom vývoji platov informoval Inštitút finančnej politiky v nedávnej makroekonomickej progonóze.

„V roku 2023 budú nominálne mzdy rásť dvojciferným tempom,“ predpovedajú ekonómovia. A to až 10,2 percentným tempom. V praxi to v priemere znamená, že ak dnes zarába zamestnanec 1000 eur v hrubom, o rok by mal zarábať 1 100 eur v hrubom.

Bratislava, bývanie, byty, domy, ceny Čítajte viac Slovensko je drahšie ako Česko, Poľsko a Maďarsko. Pozrite si porovnanie cien v EÚ (+ mapa)

No do jeho mzdy sa silno zahryzne inflácia, ktorá prevýši aj nominálny rast platov. V konečnom dôsledku tak platy očistené od rastu cien poklesnú. V praxi si tak v priemere budú ľudia môcť dovoliť menej ako je tomu dnes.

Vývoj platov na budúci, ale aj ďalšie dva roky ilustruje tento graf:

Oveľa horšia situácia však nastane v priemere v tomto roku. Platy síce porastú nominálne o viac ako 7 percent. No ak sa odpočíta rast cien, reálne mzdy klesnú o 3,8 percenta.

Ekonómovia však upozorňujú, že žijeme mimoriadne búrlivé časy a to najmä vďaka vojne na Ukrajine. Rast cien tlačia najmä drahá elektrina a plyn či potraviny. A ich vývoj veľmi silno diktuje vývoj vojny na Ukrajine, ktorú napadlo Rusko.

tankovanie benzin nafta rajka Čítajte viac Nemci udreli proti drahote na čerpačkách, tankujú za skoro rovnaké ceny ako Slováci. Čo je za tým?

Ak sa situácia na vojnovom fronte ukľudní, ceny energetických komodít by mohli klesať a s nimi by mohla klesnúť aj inflácia. V takom prípade by analytici mohli svoju júnovú prognózu hodiť do koša a všetko by bolo inak.

© Autorské práva vyhradené

28 debata chyba
Viac na túto tému: #platy #mzdy