Nemecký kancelár sa obáva zimy. Ceny tepla považuje za sociálnu bombu

Nemecký kancelár Olaf Scholz označil rastúce náklady na vykurovanie za sociálnu výbušninu. Povedal to v rozhovore s nemeckou verejnoprávnou televíziou ARD.

04.07.2022 07:50
debata (91)

Scholz ohľadom rastúcich cien za vykurovanie prisľúbil v dlhodobejšom horizonte ďalšie úľavy. Povedal pritom, že rastúce ceny energií ho veľmi znepokojujú. „Pretože občania si musia v živote poradiť, a keď sa zrazu zvýši účet za kúrenie o pár stoviek eur, tak je to suma, s ktorou si mnohí naozaj neporadia. Sú to sociálne výbušniny,“ povedal kancelár.

Predseda nemeckej vlády zdôraznil, že chce so sociálnymi partnermi, vedcami a spolkovou centrálnou bankou prerokovať kroky proti inflácii. Na pondelok je naplánovaná ich schôdzka. Konkrétnejšie ohľadom plánovaných krokov ale Scholz byť nechcel.

Kancelár tiež povedal, že jeho vláda pokračuje v rokovaniach o pomoci nemeckému plynárenskému gigantu Uniper. Ten sa dostal do problémov kvôli nedostatku plynu a jeho vysokým cenám v dôsledku obmedzovania dodávok suroviny z Ruska do Európy. Scholz naznačil, že na stole sú aj nástroje, ktoré sa za koronavírusovej pandémie použili na záchranu veľkých spoločností, ako je Lufthansa. Berlín vtedy národnému leteckému dopravcovi poskytol záchranný balík deväť miliárd eur.

91 debata chyba
Viac na túto tému: #energie #Nemecko #Scholz