Slovensko je drahšie ako Česko, Poľsko a Maďarsko. Pozrite si porovnanie cien v EÚ (+ mapa)

Potraviny aj bývanie. Slovensko vychádza z porovnania cenovej hladiny v rámci Európskej únie (EÚ) ako jedna z najdrahších krajín regiónu. Dáta však nemusia vychádzať zo skutočnej reality.

06.07.2022 05:00
Bratislava, bývanie, byty, domy, ceny Foto:
Bratislava, dom, byt, domy, byty, nájom, bývanie,
debata (168)

Štatistický úrad zverejnil pred pár dňami najnovšie dáta o cenovej úrovni v krajinách EÚ.

Najdrahšie je v Dánsku a Írsku – až 140 percent oproti priemeru EÚ. Ďalej nasleduje Luxembursko, Švédsko či Fínsko. Naopak, najlacnejšie krajiny sú Poľsko, Rumunsko či Bulharsko.

Slovensko podľa Eurostatu na 90 percentách cenovej hladiny oproti priemeru EÚ. To ho radí medzi najdrahšie krajiny v strednej a východnej Európe. Oproti Slovensku je Poľsko, Maďarsko, ale aj Česko ďaleko pred ním.

generálny riaditeľ a podpredseda predstavenstva Slovenského plynárenského priemyslu (SPP) Richard Prokypčák. Čítajte viac Ako si vybaviť lacnejší plyn? Šéf SPP: Detaily dolaďujeme, všetko oznámime ľuďom včas

Najviac bije do očí údaj o nákladoch na bývanie, ktoré sa dajú pozrieť prehľadne na tejto stránke V tomto ukazovateli je na Slovensku tak draho, ako je priemer EÚ. Naproti tomu Česko dosahuje iba 73 percent priemernej cenovej úrovne, Maďarsko iba 54 percent a Poľsko necelých 39 percent.

BRATISLAVA, SLOVAKIA - SEPTEMBER 23, 2015: tourists walk on Michalska street in Bratislava. In Middle Ages this street was part of a busy trade route linking the Baltic Sea with the Danube Čítajte viac Nová smutná realita na Slovensku v jednom grafe. Toto tu 10 rokov nebolo

V rámci cien potravín dosahujeme 93 percent priemeru Únie, Česko 86, Maďarsko 85,5 a Poľsko 71,5 percent priemeru Únie. To znamená, že v okolitých krajinách sú potraviny lacnejšie.

Ekonómovia ale upozorňujú, že tieto dáta nezodpovedajú realite. „V slovenských dátach je chyba, ceny sú pre Slovensko nadhodnotené,“ hovorí Martin Kahanec, odborník na trh práce a výskumník zo Stredoeurópskeho inštitútu práce. Chyba je buď na strane Štatistického úradu alebo na strane Eurostatu.

Porovnania Eurostatu preto treba brať s veľkou rezervou. Viacerí ekonómovia oslovení denníkom Pravda tvrdia, že chyba je buď na strane slovenského Štatistického úradu alebo Eurostatu.

Kahancov inštitút robí vlastné porovnania cenových hladín. Podľa ich dát je Česko drahšie od 18 do 28 percent pre rôzne domácnosti, v priemere je drahšie o 23 percent. Poľsko je zase lacnejšie od 15 do 24 percent, v priemere 19 percent.

© Autorské práva vyhradené

168 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Potraviny #bývanie #ceny