Pokračovanie článku: Zdražovanie vody nie je to, čo trápi Slovensko. Ak chcete z kohútika čistú vodu, treba si priplatiť, tvrdí šéf vodárov

Minulý rok ste mali historický zisk viac ako šesť miliónov. Ako sa vám to podarilo?

V roku 2019, keď sme prišli do vodární ako nový profesionálny manažment, nie politickí nominanti, zistili sme, že BVS je malý krôčik od priepasti. Či už od priepasti finančnej, alebo prevádzkovej. Po rýchlej analýze sme prišli na to, že firma z politických a nie ekonomických dôvodov nezvyšovala cenu a nie je riadená efektívne. Preto sme požiadali o zreálnenie cien. Čo nám aj Úrad pre reguláciu sieťových odvetví schválil.

Druhým krokom bolo pozrieť sa na to, ako reálne firma funguje. Zistili sme, že máme zle nastavené vzťahy s našou dcérskou spoločnosťou Infra services. Tá mala minoritného akcionára, ktorý v zmysle dohôd urobených v minulosti mal možnosť blokovať potenciálne efektívne zmeny. Práve preto sme sa rozhodli spoločnosť odkúpiť (49 percent minoritného akcionára). Vďaka tomu sme sa prestali pozerať na BVS a Infra services ako na dve samostatné entity, ale mohli sme začať optimalizovať procesy.

V roku 2020 sme našli aj veľké pochopenie u akcionárov. Keď sme si to nakoniec dali do kalkulačky, či sa nám to oplatí, alebo nie, tak sme súhlasili s kúpnou cenou 10,5 milióna eur. Som rád. V júli 2020 sme 49-percentný podiel nadobudli a výsledky v roku 2021 (18 mesiacov po prevzatí Infra services) sa potvrdilo, že analýzy nás neklamali. Na kúpe Infra Services BVS v konečnom dôsledku ešte zarobila a hlavne sme mohli naplno začať efektívne obstarávať investície alebo riadiť béveesku ako jeden celok.

V súvislosti s Infra services, za ktorou stál oligarcha Ivan Kmotrík, ste už vyrovnali všetky podlžnosti, čo ste mali?

K 30. máju 2021 prestala existovať a zlúčila sa do BVS. Akékoľvek potenciálne podlžnosti, aké by mala Infra services voči BVS mať, boli bezpredmetné. A čo sa týka v minulosti, v transakčných dokumentoch na kúpu 49-percentného podielu máme vymedzenú jasnú zodpovednosť vtedajšieho minoritného akcionára. Pokiaľ by sa čokoľvek objavilo historicky od externých subjektov alebo tretích strán voči Infra services, za to preberá zodpovednosť vtedajší minoritný akcionár.

taliansko, sucho Čítajte viac V Taliansku je tak sucho, že vysychajú aj pádske ryžové polia

Pre Trend ste pred dvomi rokmi povedali, že “Pri všetkej úcte, v BVS stačí aplikovať a reálne začať používať to, čo už inde funguje.” Čo ste reálne aplikovali?

Zaviedli sme vnútornú kontrolu procesov zameranú na efektivitu. Ale hlavne čo sme urobili úplne od začiatku, že nie je rozdiel z hľadiska výsledkov medzi tým, kto na akom mieste pracuje. Zamestnancom sme povedali, že ako nový manažment hráme s nimi fér. Podarilo sa nám to v dvoch významných krokoch. V roku 2020 sme zistili, že oproti trhu máme rozdiely v základných mzdách niekedy až do 30 percent. K 1. júlu 2020 sme všetky pracovné pozície porovnali s trhom, a kde to naozaj bolo treba, sme to jedným krokom dorovnali. Zvyšovali sme mzdy predovšetkým pri robotníckych profesiách.

Keď sme prišli do BVS, tak nevedela, čo je obstarávanie. Všetko cez lízingy až po nákup vodárenského materiálu sa riešilo blokovou výnimkou, cez Infra Services. Toto sme zmenili ešte predtým, ako sme kúpili 49 percent. Od daného momentu akýkoľvek nákup musí prebiehať štandardným procesom. Rovnako prepočítavame celkovú finančnú náročnosť každého nákupu a nesnažíme sa umelo rozdeľovať zákazky.

© Autorské práva vyhradené

55 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #voda #sucho #BVS