Zdražovanie vody nie je to, čo trápi Slovensko. Ak chcete z kohútika čistú vodu, treba si priplatiť, tvrdí šéf vodárov

Ceny komodít, ako sú elektrina, plyn, potraviny, služby, rastú extrémnou rýchlosťou. Ani voda nie je výnimka. Jej zdražovanie rodiny takmer nepocítili. Modelová trojčlenná domácnosť si priplatí 0,25 centa za jeden mesiac za pitnú vodu. Čo nie je až také tragické.

04.07.2022 05:00
bvs Peter Olajos Foto:
Generálny riaditeľ Bratislavskej vodárenskej spoločnosti Peter Olajoš.
debata (55)

Väčší problém s vodou je, že sa míňa. Málo dažďov a zimy takmer bez snehu Slovensku môžu spôsobiť nedostatok vody. „Keď sa pozrieme okolo seba do Česka, Rakúska a Maďarska, kde cena za jeden kubík (1 000 litrov vody) je rádovo o 50 až 100 percent vyššia ako na Slovensku, tak si myslím, že aj na toto sa musíme pripraviť, hovorí generálny riaditeľ Bratislavskej vodárenskej spoločnosti (BVS) Peter Olajoš.

Dotklo sa zdražovanie BVS?

Čo sa týka zdražovania, tak myslím si, že na Slovensku a v celej Európe neexistuje firma alebo jednotlivec, ktorý by to nepocítil. Prvé, čo nás zasiahlo v rádovo miliónoch eur je posun cien elektriny, ktorú vo veľkej miere využívame, na to, aby naše stroje fungovali. Minulý rok v lete, keď sme robili prvý tender, sme zaznamenali, že taká klasika, na ktorú sme boli zvyknutí, teda vysúťažiť čo najvýhodnejšiu cenu, ideálne fixnú za dodaný kilowatt (kW) na obdobie dlhšie ako 2 až 3 roky, už nebude možné. Naopak, na naše prekvapenie sa cena neustále zvyšovala. Snažili sme sa veci korigovať, ale nakoniec sme pristúpili k finálnemu rozhodnutiu. V novembri 2021 sme cenu zastropovali na úrovni 149,90 eura za kW. Čo oproti pôvodným cenám, ktoré boli na úrovni 30,35 eura za kW, je enormný nárast.

Povedzte, o koľko išlo hore stočné a vodné pre bežnú domácnosť.

Čo sa týka vody ako komodity v prvom rade treba povedať, že keď sa pozrieme na spotrebný kôš domácnosti na Slovensku, tak v porovnaní s elektrinou a plynom alebo aj v porovnaní len s tým, čo platíme za káblovú elektrinu, sú ceny vody najnižšie široko-ďaleko. Už len z toho dôvodu, že historicky je vodárenstvo takzvanou popoluškou z hľadiska regulácie cien ako takých. To bol aj jeden z hlavných problémov v BVS. Keď sme prišli ako nový manažment na sklonku roku 2019, jeden z prvých našich ozdravných krokov bolo, že sme prvýkrát po šiestich rokoch zreálnili ceny vodného a stočného. Ostatné vodárenské spoločnosti na Slovensku každý rok išli približne o 3 až 4 percentá hore. BVS z neznámych dôvodov toto nikdy nespravila. V roku 2021 sme ceny nezvyšovali vôbec. Pre rok 2022 sme vyššie náklady museli vo veľmi obmedzenej miere premietnuť aj do našich koncových cien.

Pre modelovú trojčlennú rodinu za celý mesiac vzrástla cena za vodné priemerne o 25 centov.
Peter Olajoš

Do čoho ste to premietli a o koľko presne sa cena pre domácnosti zdvihla?

V tomto roku v regióne BVS veľmi mierne vzrástla cena pitnej vody. Pre modelovú trojčlennú rodinu za celý mesiac vzrástla cena za vodné priemerne o 25 centov. Berieme to tak, že pitná voda je komodita, ktorú potrebujeme pre svoj život, a tomu by mala zodpovedať aj jej hodnota. Bohužiaľ, treba sa pripraviť, že s vysokou pravdepodobnosťou bude cena v budúcnosti rásť. Robíme všetko pre to, aby sme hľadali vnútornú efektivitu v prvom rade u seba doma. Ale keď sa pozrieme okolo seba do Česka, Rakúska a Maďarska, kde cena za jeden kubík (1 000 litrov vody) je rádovo o 50 až 100 percent vyššia ako na Slovensku, tak si myslím, že aj na toto sa musíme pripraviť.

Stočné sa nebude zvyšovať?

Stočné sme zatiaľ udržali. Aj keď treba povedať, že veľká časť elektrickej energie, ktorú my spotrebujeme, ide najmä do kanalizácie a do čistiarní odpadových vôd, kde všetky zariadenia idú na elektrickú energiu. Tam uvidíme, ako dopadne tento rok a čo vysúťažíme na ďalšie obdobia. Vo všeobecnosti sa treba pripraviť, že zopár centov, možno euro, si budeme musieť priplatiť.

voda, piť vodu, pitný režim Čítajte viac Sucho si vyberá svoju daň. Už dve obce na východe nemajú vodu

Dajú sa tieto ceny nejako stlačiť dole?

Základná otázka je: Čo očakávame od vodárenstva? Ak chceme ten istý štandard, ktorý máme dnes, teda kedykoľvek a kdekoľvek na Slovensku si otvoríte kohútik, tak z neho tečie hygienicky nezávadná a pitná voda. A kedykoľvek a kdekoľvek, kde majú splachovacie WC, tak čokoľvek do neho uložíte sa dostane štandardným spôsobom do kanalizácie a potom sa prečistí de facto čistá voda a dostane sa do prírody, tak aj za tieto služby si budeme musieť priplatiť.

© Autorské práva vyhradené

55 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #voda #sucho #BVS