Pokračovanie článku: Matovič sa nakoniec pochválil. Štát dostane obrovský darček, podelí sa s občanmi?

3. Inflácia bude vyššia

Po Národnej banke Slovenska zhoršili prognózu budúcoročnej inflácie aj analytici z ministerstva financií. Čo sa týka rastu cien, v tomto roku by mal dosiahnuť 11,6 percenta, čo je výrazný posun z pôvodného odhadu 8,5 percenta. Budúcoročný odhad inflácie posunuli z pôvodných 6,5 percenta na 11,2 percenta. Zlom by mal nastať v roku 2024, keď ekonómovia z IFP odhadujú infláciu na úrovni 2,3 percenta.

Valachy spresnil, že makroekonomická prognóza zatiaľ neráta s vplyvom dohody ministra hospodárstva Richarda Sulíka (SaS) so slovenskými plynármi o miernejšom raste cien plynu. Pokiaľ bude zrealizovaná, odhadol Valachy infláciu v budúcom roku na úrovni okolo 8,5 percenta. Vysoká inflácia sa premietne aj do miezd. Reálne platy, teda očistené o rast cien, by mali klesnúť v tomto roku o 3,3 percenta a v budúcom roku o 1,1 percenta.

Sľub 500 eurového bonusu

Napriek prijatiu rodinného balíčka, ktorý zvyšuje daňový bonus a znižuje tak výšku podielových daní pre obce a mestá, dostanú samosprávy viac peňazí, ako plánoval rozpočet. Vyhlásil to po predstavení aktuálnej daňovej prognózy minister financií Igor Matovič (OĽaNO).

Matovič po vystúpení analytikov zopakoval, že obce a mestá budú mať viac peňazí, no nič konkrétne nepovedal o zvyšovaní platov štátnych zamestnancov. Ani o tom, ako zaplatí tzv. rodinný balíček či sľub 500 eurového bonusu pre zamestnancov štátu. Je teda stále otázne ako a koľko získajú na lepšom výbere daní štátu aj ostatní občania.

Tlak na verejné financie je veľký

Dva roky pandémie priniesli silný tlak na verejné financie. Verejný dlh stúpol z hodnoty 48 percent hrubého domáceho produktu v roku 2019 na takmer 60 percent iba o rok neskôr až na 63 percent v 2021. V súčas­nosti okolnosti priniesli ďalšie požiadavky na výdavky v súvislosti s vojnou na Ukrajine či enormným zdražovaním, keď treba pomáhať tým najzraniteľnejším.

K tomu treba prirátať nekryté zvyšovanie výdavkov vo forme Matovičovho rodinného balíka za 1,2 miliardy ročne a možné zvyšovanie platov verejných zamestnancov za ďalšie stámilióny eur ročne. Popritom treba myslieť aj na ozdravenie našich verejných financií. Slovensko potrebuje znižovať svoj deficit verejných financií a podľa schváleného Programu stability na to potrebujeme konsolidačné opatrenia za viac ako miliardu eur.

© Autorské práva vyhradené

95 debata chyba
Viac na túto tému: #OĽaNO #Igor Matovič