Pokračovanie článku: Matovič sa nakoniec pochválil. Štát dostane obrovský darček, podelí sa s občanmi?

2. Drahé energie tu ostanú

Analytici vo svojej správe informujú, že ceny energetických komodít nenaznačujú pokles. Ešte v marcovej prognóze pritom predpovedali, že zlom v cenách energií by mohol nastať už v roku 2023. V júnovej prognóze pokles očakávajú až v roku 2025.

„Vláda vníma energetický šok a reagovala dvoma bezprecedentnými balíkmi,“ povedal štátny tajomník rezortu financií Marcel Klimek. Poukazoval hlavne na dohodu so Slovenskými elektrárňami, ktorá má priniesť úsporu ľuďom vo výške 2,2 miliardy eur. Toto memorandum s elektrárňami garantuje súčasnú cenu do roku 2024. Bez kompenzačných opatrení by sa ceny elektriny v budúcom roku zhruba zdvojnásobili.

Na druhej strane je avizovaná dohoda so Slovenským plynárenským priemyslom, ktorá prinesie úsporu 845 miliónov eur pre domácnosti, ktoré plyn využívajú.

Zastropovanie cien elektriny a zregulované nárasty plynu znížia výdavky domácností dovedna o tri miliardy eur za dva roky. Celkovo podľa Klimeka vychádza pre jednotlivca úspora až 500 eur a 2000 eur pre štvorčlennú domácnosť. „V iných zahraničných krajinách neexistuje podobný príklad,“ vysvetľoval. Ekonómovia tvrdia, že aj napriek vojne a energetickej kríze slovenská ekonomika solídne rastie. Budúci rok budú ekonomický rast ťahať hlavne investície z eurofondov a plánu obnovy.

© Autorské práva vyhradené

95 debata chyba
Viac na túto tému: #OĽaNO #Igor Matovič