Matovič sa nakoniec pochválil. Štát dostane obrovský darček, podelí sa s občanmi?

Inflácia dáva aj berie. Drahotu ľudia pociťujú denne vo svojich peňaženkách a štát zarába na rekordne vysokých cenách.

30.06.2022 14:17 , aktualizované: 18:05
Igor Matovič Foto: ,
Vpravo minister financií Igor Matovič
debata (95)

Ekonómovia z Inštitútu finančnej politiky (IFP) na Ministerstve financií SR prišli s novou prognózou, ktorá odkryla vývoj našej ekonomiky na nasledujúce roky. Najdôležitejšou správou celej analýzy je lepší výber daní, ktorý prinesie dodatočné zdroje do štátnej pokladnice. Štát na budúci rok vyberie na daniach oproti schválenému rozpočtu zhruba o dve miliardy eur viac, odhaduje rezort financií.

Analytik Tatra banky Tibor Lörincz vysvetľuje, že nadpríjmy sa očakávajú vysoké z dvoch dôvodov. „Po prvé, výber daní je lepší ako očakávaný, či už vďaka lepším hospodárskym výsledkom, alebo aj vďaka vyššej efektívnosti výberu daní. Druhým dôvodom je rastúca inflácia, ktorá zvyšuje nominálne objemy daní,“ tvrdí pre Pravdu.

VIDEO: Z čoho zaplatí Matovič rodinný balíček? Vyberieme, vrátime.

Video

Šéf IFP Juraj Valachy verejnosť upozornil na to, že nemôžu z tých dvoch miliárd eur hneď porciovať. „Sú to príjmy, ktoré budeme musieť použiť na kompenzáciu vysokých cien za energie a vyššie mzdy vo verejnom sektore,“ ozrejmil na tlačovej konferencii. Pozornosť tiež upriamil na dôchodky, ktoré sa budú podľa vývoja dôchodcovskej inflácie v rokoch 2023 a 2024 výrazne valorizovať. Podľa štátneho tajomníka ministerstva financií Marcela Klimeka by sa mali dôchodky od budúceho roka zvýšiť o vyše 11 percent, čo by znamenalo výdavky na úrovni zhruba jednej miliardy eur. Pri tristoeurovom dôchodku by to bol nárast od nového roka o 33 eur mesačne. Nový dôchodok by tak bol 333 eur.

Denník Pravda prináša tri najdôležitejšie body z analýzy štátnych analytikov.

1. Štát na inflácii zarobí

Vysoká inflácia na jednej strane odkrajuje z rodinných rozpočtov nemalé čiastky, ale na druhej strane prináša do štátnej pokladnice nové zdroje. V porovnaní s rozpočtom by mal štát v roku 2023 vybrať až o dve miliardy eur navyše. Najviac sa pod to podpíše lepší výnos daní a odvodov z práce, dodatočné príjmy z korporátnej dane či viac peňazí z dane z pridanej hodnoty (DPH). „Dokážeme inkasovať pri nezmenených daňových sadzbách vyššie čiastky,“ opisuje situáciu štátny tajomník.

Keďže v obchodoch stúpa cena jednotlivých položiek, do štátnej pokladnice cez vyšší výber dane z pridanej hodnoty smeruje aj viac peňazí. Analytik Slovenskej sporiteľne Matej Horňák v tejto súvislosti vysvetľuje, že nad rámec rozpočtu prúdia do štátneho rozpočtu príjmy najmä vyplývajúce z vyššieho výberu daní v dôsledku vyššej inflácie, ktorá tlačí na ceny tovarov a teda aj hodnotu vybranej DPH.

Zjednodušený ilustračný príklad ukazuje, ako štát v praxi na takomto lepšom daňovom výbere získava dodatočné príjmy. Tovar vlani stál 10 eur a ľudia z jeho hodnoty platia 20-percentnú DPH, čo predstavovalo dve eurá. Táto suma smerovala do pokladnice štátu. Ak rovnaký tovar zdražel v tomto roku na 11,50 eura, tak po novom z rovnako vysokej DPH získa štát 2,30 eura. Rozdiel tak je 30 centov. To prináša do rozpočtu ďalšie príjmy, ktoré neboli v minulom roku rozpočtované.

Takto zdraželi viaceré tovary či služby. Podľa májovej inflácie napríklad potraviny išli hore medziročne o 16,6 percenta, pohonné hmoty o skoro 37 percent či kaviarenské a reštauračné služby o 13,5 percenta. Takýto nárast cien tovarov či služieb sa zákonite premietne aj do lepšieho výberu daní. Štát má tak v rukách obrovské zdroje nadpríjmov.

Druhým zdrojom nadpríjmov je lepší výber firemných daní. Výnos korporátnej dane za rok 2021 nie je ešte uzavretý pre odložené daňové priznania, ale už teraz sa podľa analytikov javí, že to bol výnimočný rok pre firmy.

Minister financií Igor Matovič. Čítajte viac Matovič rieši falošné dilemy. Naozaj musí dvíhať dane? Štát iba za pár mesiacov vybral miliardu navyše

Predbežné informácie naznačujú medziročný rast dane na úrovni 19 percent, pričom stále ide o prvé odhady. „Firmy ešte stále podávajú daňové priznania za rok 2021, no už dnes môžeme povedať, že rok 2021 dopadol nad očakávania,“ informujú analytici z IFP. Podľa nich však vyššia inflácia síce prináša neočakávané príjmy, ale má aj protistranu v podobe vyšších vládnych výdavkov. Ďalším zdrojom daňových nadpríjmov je lepší výnos daní a odvodov z práce.

V skratke ide o to, že nominálne mzdy tento rok zaznamenali rast. Vyššie platy zamestnancov sa tak rovnajú aj vyšším daňovým príjmom.

© Autorské práva vyhradené

95 debata chyba
Viac na túto tému: #OĽaNO #Igor Matovič