Matovič ohlasuje oznámenie dobrej správy. Príde už o druhej

Igor Matovič (OĽaNO) momentálne hľadá peniaze, z čoho zaplatí svoj 1,2 miliardový tzv. rodinný balíček a tiež ďalšie stovky miliónov eur na platy učiteľov, lekárov či štátnych zamestnancov. V stredu v noci avizoval, že sa vo štvrtok - teda dnes - ľudia dozvedia dobrú správu.

30.06.2022 06:19
Igor Matovič, matovic Foto:
Igor Matovič
debata (102)

Ministerstvo financií ohlásilo tlačovú konferenciu dnes o 14. hodine, na ktorej predstaví novú makroekonomickú a daňovú prognózu. Najprv sa mala konať už ráno o deviatej hodine, no potom ju rezort presunul.

O akú „dobrú správu“ išlo si môžete prečítať tu:

Igor Matovič Čítajte viac Matovič sa nakoniec pochválil. Štát dostane obrovský darček, podelí sa s občanmi?

Očakáva sa, že Matovič oznámi lepší výber daní, paradoxne aj kvôli vyššej inflácii. Tieto peniaze tak bude môcť využiť na zvýšenie platov či zaplatenie svojho tzv. rodinného balíčka.

Keď minister s premiérom Hegerom minulú sobotu oznamoval, že štátnym zamestnancom dá štát 500 eurový bonus, nepovedal, z čoho sa to zaplatí. Prezradil iba, že to budú „mimoriadne zdroje“.

Dávnejšie Matovič vyhlásil, že chce zvyšovať nové dane – na hazard, alkohol či mimoriadne ziskové firmy. No to mu zablokovala SaS. Na september sa tiež odsunula nová daň z ropy, ktorú má platiť bratislavský Slovnaft za to, že odoberá relatívne lacnú ruskú ropu a predáva ju s vysokými maržami.

Najväčším kritikom nových daní je predseda finančného výboru Marián Viskupič (SaS), ktorý opakovane šéfa OĽaNO kritizuje za to, aby dane nedvíhal, ale využil tzv. nadpríjmy štátu – to sú peniaze, s ktorými úradníci pred rokom nerátali, že ich vyberú.

Igor Matovič (vľavo) a Eduard Heger Čítajte viac Heger s Matovičom idú posielať 500 eur zamestnancom. Toto je sociálny štát, tvrdia

V statuse na Facebooku k oznámeniu dobrej správy ešte pridal poznámku, že ohlásiť rezignáciu neplánuje. „A nebojte sa, neodstúpim, až takú radosť mafii nikdy neurobím,“ dodal.

Školskí odborári už reagovali, že jednorazový príspevok nepovažujú za zvýšenie platov, ale vnímajú ho ako kompenzačný príspevok. Naďalej trvajú na desaťpercentnom zvýšení tarifných platov pre všetkých zamestnancov školstva. Príspevok sa nevzťahuje na zdravotníkov, vojakov či pracovníkov v sociálnych službách.

protest Čítajte viac Nájde sa učiteľ s platom 3-tisíc eur mesačne? Veľký prehľad platov v školstve

© Autorské práva vyhradené

102 debata chyba
Viac na túto tému: #Igor Matovič #minister financií