Pokračovanie článku: Chaos na letiskách: Ak cestujete, pripravte sa na rušenie letov a hodiny čakania

Vojna Orbána s Ryanairom

Nové výdavky štátov v dôsledku pandémie a vojny na Ukrajine oživili myšlienku zavádzania nových sektorových daní. Vysoké ceny energií či pohonných hmôt priviedli mnoho európskych politikov k myšlienke zdanenia energetických či petrochemických spoločností. V slovenskom kontexte je to napríklad Matovičov návrh na daň z ropy, ktorá mala byť uvalená na petrochemickú spoločnosť Slovnaft. Momentálne je v parlamente v druhom čítaní a rokovať sa o nej bude najskôr v septembri.

Maďarský premiér Viktor Orbán však zaťažil mimoriadnymi odvodmi aj ďalšie odvetvia. Napríklad bankový sektor, telekomunikačné či letecké spoločnosti. Írsky prepravca Ryanair však odmieta krok prijať a účtuje daň zákazníkom v cenách leteniek. Inými slovami, vyššie náklady preniesol na spotrebiteľa. Pre slovenských dovolenkárov to môže znamenať, že sa im letenka pri odlete z budapeštianskeho letiska predraží. Poplatok zahŕňa novozavedenú odletovú platbu pre letecké spoločnosti vo výške 3 900 forintov (9,76 eura) za cestovanie v rámci Európy. „Vláda považuje za neprijateľné a dôrazne odmieta, že Ryanair presúva extra daň na cestujúcich,“ uviedol minulý týždeň vo vyhlásení maďarský minister pre hospodársky rozvoj Márton Nagy. „Je obzvlášť hrozné, že Ryanair to začína robiť pri už predaných letenkách,“ cituje ministra agentúra Bloomberg.

Ryanair vyzval maďarskú vládu, aby extra daň zrušila, pričom ju označil za hlúpu. Dopravca uviedol, že nerentabilné letecké spoločnosti sú zasiahnuté v čase, keď sa snažia zotaviť z pandémie COVID-19 a keď sa vyrovnávajú s následkami ruskej vojny na Ukrajine. Kritici neočakávanej dane v Maďarsku uviedli, že odvod môže zvýšiť infláciu, keďže spoločnosti presunú záťaž na spotrebiteľov. „Nepredpokladáme, že tento vládny krok významným spôsobom naruší turizmus v Maďarsku. Podľa nášho rezervačného systému je záujem o cestovanie naďalej silný, a to veľmi pravdepodobne nezmení ani príplatok za odlety z krajiny,“ tvrdí pre Pravdu Eliška Řezníček Dočkalová, ktorá pracuje pre český internetový vyhľadávač leteniek Kiwi.com.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #lietadlo #letiská #štrajk #čakanie #check-in