STK čakajú zmeny. Na čo si musia dať motoristi pozor?

Od septembra skončí „pandemické“ predĺženie platnosti technickej a emisnej kontroly o tri mesiace. Parlament totiž zrušil toto opatrenie, ktoré platilo od roku 2020 počas krízovej situácie v súvislosti s ochorením Covid 19. Po novom bude o tri mesiace predĺžená platnosť už len tých kontrol, ktorým lehota uplynie najneskôr 31.08.2022. Upozornil na to Michal Hudák zo spoločnosti TÜV SÜD Slovakia.

29.06.2022 10:32
digitalizacia, výroba áut, automobilka, Foto:
Ilustračné foto.
debata (7)

Pred hlavnou dovolenkovou sezónou si navyše musia motoristi uvedomiť, že toto slovenské špecifikum im v zahraničí policajti akceptovať nebudú. „Pri prevádzke vozidla v iných štátoch musíte mať platnú technickú a emisnú kontrolu. To, že u nás stále platí možnosť si túto lehotu o tri mesiace predĺžiť v cudzine nič neznamená,“ upozornil Michal Hudák s tým, že takéto vozidlo bude uznané za nespôsobilé na prevádzku v cestnej premávke.

Remišová Čítajte viac Skoro 13 miliárd z nových eurofondov: Tisíce zateplených bytov a čisté energie pre desiatky tisíc ľudí. Kde pôjdu peniaze?

Novinkou, ktorá sa týka tzv. „STK“ je aj možnosť vykonávať na Slovensku technické a emisné kontroly na Ukrajine evidovaných vozidiel. V staniciach TÜV SÜD sú na prípadný záujem ukrajinských motoristov pripravení. „Nepredpokladáme, že by to akýmkoľvek spôsobom mohlo ovplyvniť naše fungovanie či predĺžiť čakacie lehoty pre slovenských motoristov. Navyše ide len o dočasné opatrenie počas mimoriadnej situácie v súvislosti s vojnou,“ vysvetľuje Michal Hudák.

Podľa platných pravidiel musia emisnú a technickú kontrolu absolvovať motorové vozidlá štyri roky od prvej evidencie. V prípade najrozšírenejších osobných automobilov spadajúcich do kategórie M1 či tzv. veľkých motocyklov potom periodicky každé dva roky od poslednej kontroly. O niečo jednoduchšie to majú prevádzkovatelia malých motocyklov, pri ktorých platí 4-ročný cyklus povinných návštev STK.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #auto #STK #motoristi