Pokračovanie článku: Skoro 13 miliárd z nových eurofondov: Tisíce zateplených bytov a čisté energie pre desiatky tisíc ľudí. Kde pôjdu peniaze?

3. Podhubie pre korupciu

Škandál s prideľovaním miliónov eur z eurofondov pripravil o post exministra školstva Petra Plavčana (nom. SNS). Miliónové dotácie na výstavbu priemyselných výskumno-vývojových centier totiž dostali aj firmy, ktoré sa výskumu dovtedy nevenovali a mali ročné tržby len niekoľko tisíc eur. Verejnosť tiež určite zachytila policajnú akciu s názvom Dobytkár, ktorá je rozsahom jedna najväčších korupčných káuz na Slovensku. Podľa vyšetrovateľov niektorí uchádzači o eurofondy na rozvoj vidieka a poľnohospodárstva platili úplatky, aby získali agrodotácie od štátnej Pôdohospodárskej platobnej agentúry.

Vicepremiérka a ministerka pre investície Veronika Remišová upozornila, že systém eurofondov, ako ho nastavila bývalá vláda, bol komplikovaný a neprehľadný, plný byrokracie. „Eurofondy boli preto podhubím pre korupciu a prelievanie verejných zdrojov na kontá vyvolených,“ uviedla na konferencii eurofondy bez korupcie.

V boji proti korupcii v eurofondoch považuje tri piliere. „Systémové zmeny, ktoré sme zaviedli v novom programovom období, zníženie byrokracie na všetkých úrovniach a tvrdé postihovanie korupčného správania bez ohľadu na to, či je páchateľom politik, bohatý oligarcha alebo starosta malej obce,“ povedala Remišová.

V novom programovom období eurofondov 2021 až 2027 zobral hlavnú úlohu na seba Najvyšší kontrolný úrad (NKÚ), ktorý bude ako jediný kontrolovať zákazky financované z európskych zdrojov. „Úrad pre verejné obstarávanie bude kľúčovou inštitúciou na kontrolu eurofondových zákaziek, ale aj plánu obnovy," povedal predseda NKÚ Miroslav Hlivák s tým, že budú v budúcnosti dozerať na čistotu pri využívaní verejných prostriedkov.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #eurofondy #peniaze #Brusel #nové