Pokračovanie článku: Skoro 13 miliárd z nových eurofondov: Tisíce zateplených bytov a čisté energie pre desiatky tisíc ľudí. Kde pôjdu peniaze?

2. Jeden program s jednými pravidlami

Remišová hovorí o radikálnej zmene v systéme eurofondov. Namiesto doterajších šiestich operačných programov s rôznymi pravidlami bude iba jeden hlavný Program Slovensko. „Jeden program s jednými pravidlami, metodikou a manažmentom prinesie výrazné zjednodušenie a zrýchlenie celého procesu,” povedala vicepremiérka.

Ako ďalej dodala, tak systém eurofondov nastavený v roku 2014 sa ukázal ako veľmi neefektívny, komplikovaný a byrokratický, čo spôsobovalo veľké problémy v čerpaní. „Takto nastavený systém bol živnou pôdou pre obrovské korupčné schémy, napríklad kauza Dobytkár alebo veľký škandál v oblasti eurofondov na vedu a výskum,“ pripomenula Remišová.

Takéto skresanie operačných programov však kritizuje opozičná strana Hlas, podľa ktorej môžeme prísť o miliardy. „Jeden operačný program je fatálna chyba,“ povedal v súvislosti s novými eurofondmi Richard Raši (Hlas). Podľa neho ak bude len jeden operačný program a urobí sa v ňom chyba, tak sa zastavia všetky peniaze. V minulých programových obdobiach sa zdroje dali medzi operačnými programami presúvať. „Slovensko si vymyslelo unikát, ktorý ho môže stáť takmer 13 miliárd eur,“ vyhlásil.

Raši o nových eurofondoch: Slovensko si vymyslelo unikát:

Video

Remišová predpokladá, že Partnerskú dohodu pre nové eurofondy podpíše vláda s eurokomisiou ešte počas leta. Prvé výzvy chcú pripraviť ešte v tomto roku.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #eurofondy #peniaze #Brusel #nové