Pokračovanie článku: Rezeň iba v nedeľu, krídelko vo všedný deň. Úsporný režim prichádza, ľudia hľadajú lacnejšie potraviny

Na dne sú mliekari a pekári

Potravinári naliehajú na obchodníkov, aby akceptovali zvýšené výrobné náklady na spracovanie jatočnej hydiny, ošípaných, mlieka. Presadzujú sa však len veľmi ťažko alebo nijako. Mliekarne začínajú čeliť nedostatku mlieka, to dražie a preto žiadajú, aby obchod zaplatil za tovar viac.

"Jedna z mliekarní v súvislosti so zdražením surového kravského mlieka požiadala o 2-percentné zvýšenie odbytových cien svojich výrobkov. Odmietli ju,“ opísal predseda agrokomory Emil Macho celkom nedávny pokus potravinárov tlmiť rast výrobných nákladov vyššími odbytovými cenami.

Emil Macho, predseda SPPK Čítajte viac Šéf potravinárov Macho: Celá spoločnosť sfajnovela, ľudia by chceli čerstvé potraviny, ale vlečka hnoja im smrdí

"Ocitáme sa v čoraz komplikovanejšej situácii. Na Slovensku vyrábame už len 43 percent hydiny, všetka ostatná je z dovozu. Ak nepomôže kompenzáciami štát a pokiaľ obchod nebude uhrádzať rastúce náklady, klesne sebestačnosť v hydinovom mäse tohto roku pod 40 percent. Rútime sa tam, kde sa dostal chov ošípaných. V bravčovine klesla sebestačnosť k jednej štvrtine,“ zhodnotil aktuálny stav Daniel Molnár, ktorý okrem hydinárskej únie manažuje aj Úniu potravinárov Slovenska.

Molnár neskrýval, že medzi potravinármi rastie napätie a nespokojnosť. Macho vysvetlil, že kým poľnohospodári s orientáciou na rastlinnú výrobu môžu rátať s väčšími príjmami za obilniny a olejniny, potom chovatelia a ešte viac spracovatelia živočíšnej produkcie, ale aj pekári sú najviac ohrozenou skupinou.

"Žiadali sme štát o podporu z titulu najprv Covidu 19, potom vojny na Ukrajine. Doteraz bola odozva nulová. Všetko smeruje k tomu, že na konci roka sa dočká Slovensko ďalšieho zníženia vlastnej výroby hotových potravín,“ povedal Macho.

Dokumentuje to rast záporného salda v obchode s potravinami za prvý kvartál roku 2022. Medziročne sa zvýšilo o 43 percent. Ak tento trend bude pokračovať, potraviny a agrokomodity zaťažia slovenský zahraničný obchod sumou viac ako dve miliardy eur.

© Autorské práva vyhradené

39 debata chyba
Viac na túto tému: #Potraviny #inflácia #zľavy