Pokračovanie článku: Čakajú nás dva roky drahoty. Kto bude ohrozený najviac?

Uvoľnenie príde až v roku 2024

Analytik Slovenskej sporiteľne Matej Horňák vo svojom rýchlom prepočte odhaduje, že pri Sulíkovom návrhu by medziročná miera inflácia mohla dosiahnuť v budúcom roku v priemere sedem percent. Trhové ceny plynu totiž podľa očakávaní nebudú prenesené v plnej miere na spotrebiteľov, ale budú vládnym opatrením zmiernené. „Bezpochyby však plyn zohráva v slovenských domoch a bytoch významnú rolu, keď pokrýva viac než 40 percent potreby energií,“ píše analytik. Podľa účelu najväčší podiel z nich míňame na vykurovanie a ohrev vody, čo sú práve kategórie, na ktoré mieri veľká časť predstavovaných opatrení.

Zatiahnutá regulačná brzda tak môže skresať infláciu na nižšie hodnoty, čo by znamenalo, že rast platov by už mohol stíhať rastu cien. Inak povedané, ak by bola inflácia budúci rok na úrovni siedmich percent a nominálny rast platov na úrovni deviatich percent, tak reálny rast platov, teda očistených o infláciu, by bol dve percentá.

Na výrazný pokles inflácie si budeme musieť podľa Kažimíra počkať zrejme až do roku 2024. Ak budú ceny energií nižšie, slovenská centrálna banka odhaduje, že v roku 2024 by mohol byť rast cien už na úrovni dvoch percent, o čo sa Európska centrálna banka dlhodobo snaží.

© Autorské práva vyhradené

122 debata chyba
Viac na túto tému: #inflácia #platy #NBS #mzdy