Pokračovanie článku: Čakajú nás dva roky drahoty. Kto bude ohrozený najviac?

Plyn je kľúčový ťahúň cien

Enormný rast cien energií, pohonných hmôt či potravín. Inflácia v roku 2022 presiahne 10 percent a bude tak najvyššia za posledných 22 rokov, predpovedá NBS. Aké sú dôvody vysokej inflácie? Ceny plynu, ropy či iných surovín sú na trhoch veľmi vysoké. Výrazne v posledných mesiacoch narástli aj ceny potravinárskych plodín a surovín, ako sú napríklad obilie alebo oleje.

Ďalším dôvodom je aj to, že pretrvávajú problémy s dodávkami surovín a súčiastok. V skratke: dodávateľské reťazce nefungujú ešte tak, ako to bolo pred pandémiou. Cena prepravy tovarov po svete išla tiež výrazne nahor. K tomuto stavu prispieva napríklad aj to, že čínske prístavy sa pasujú s opakovaným výskytom covidu, tvrdia ekonómovia.

Vysoký rast cien nás bude sprevádzať ešte aj v roku 2023, keď sa očakáva inflácia vyše 11 percent. Najväčším zdrojom inflácie v roku 2023 budú regulované ceny energií. Spotrebiteľské ceny plynu podľa aktuálne platnej regulačnej legislatívy a ceny komodít by mali rásť približne o 120 percent. Takýto dramatický nárast cien plynu vyplýva z vývoja cien na komoditných trhoch. Prognóza inflácie na budúci rok nezahŕňa možný miernejší rast cien zemného plynu avizovaný ministrom hospodárstva Richardom Sulíkom (SaS). Ten chce zatiahnuť regulačnú brzdu, od čoho si sľubuje od budúceho roka akciové ceny plynu pre domácnosti. Spotrebitelia budú mať na výber dve možnosti, ktoré síce znamenajú dvojciferný nárast cien, avšak zďaleka nie taký výrazný, ako keby sa nepristúpilo k žiadnemu opatreniu.

Ľudia by mali mať možnosť dohodnúť sa so štátnym Slovenským plynárenským priemyslom (SPP), aby platili menej. V praxi teda tomu, kto podpíše zmluvu s SPP na štyri roky, sa suma za plyn zvýši o 20 percent plus infláciu, ktorá je v súčasnosti vo výške takmer 13 percent. Spolu by tak išlo o navýšenie o 33 percent. Tomu, kto podpíše iba jednoročnú zmluvu s SPP, sa suma za plyn zvýši o 42 percent plus infláciu. V súčte to znamená zhruba 55 percent.

© Autorské práva vyhradené

122 debata chyba
Viac na túto tému: #inflácia #platy #NBS #mzdy