Pokračovanie článku: Ekonómovia rozobrali Matovičov miliardový balíček na drobné. Pozrite si 5 kľúčových vecí, na ktoré prišli

4. Balíček si „odskáču“ najmä obce

Rezort financií tvrdí, že krytie balíčka v sume 1,2 miliardy eur je zabezpečené štyrmi položkami. Zvýšenou efektivitou výberu štátnych daní, čo je 327 miliónov eur, ďalej 118 miliónov sú vyššie dane v komunálnej sfére, 504 miliónov sú rezervy rozpočtu a 420 miliónov je rezerva vo forme prebytku hospodárenia bežných rozpočtov samospráv. „To znamená, že 831 miliónov je na strane štátu a 540 miliónov je krytie na strane samospráv,“ odpísalo ministerstvo na otázku denníka Pravda, odkiaľ získať zdroje na financovanie balíka.

A práve starostovia a primátori sú najväčšími kritikmi balíčka. Matovič im totiž zoberie pre väčší daňový bonus príjmy, ktoré by putovali na verejné osvetlenie, kosenie trávnika či školy a škôlky. Viacerí starostovia upozornili, že rodiny síce dostanú viac, ale úrady môžu zvýšiť poplatky za verejné služby, čím sa pozitívny vplyv vynuluje.

RRZ upozornila aj na vplyv navrhovanej legislatívy na rozpočet samospráv, ktoré by mali podľa odhadu prísť o približne pol miliardy eur na podielových daniach. Člen rozpočtovej rady Juraj Kotian upozornil, že obce môžu zareagovať zvýšením daní alebo krátením výdavkov. Najviac si to odskáču menšie a chudobnejšie obce. „Chudobnejšie obce by museli zavádzať rádovo vyššie sadzby dane, aby tento výpadok kompenzovali, pričom schopnosť domácností utiahnuť tieto dane z ich príjmov je nižšia,“ tvrdí Kotian.

© Autorské práva vyhradené

41 debata chyba
Viac na túto tému: #Igor Matovič #balík #RRZ