Pokračovanie článku: Ekonómovia rozobrali Matovičov miliardový balíček na drobné. Pozrite si 5 kľúčových vecí, na ktoré prišli

2. Peniaze sa budú rozdávať z helikoptéry

Ekonómovia sa zhodujú na tom, že pomoc pre ľudí v časoch rekordného zdražovania má byť adresná, včasná a dostatočná. Z nastavenia balíčka je zrejmé, že ide o pravý opak, teda že je to plošné opatrenie pre všetkých. Sú to peniaze z helikoptéry, teda pojem, ktorý sa zaužíval v súvislosti s masívnym rozdávaním finančných stimulov bez toho, aby sa rozlišovalo, či je niekto na finančnú pomoc odkázaný alebo nie.

S daňovým bonusom je problém v tom, že na komunikovaných 100 eur budú mať nárok len ľudia s vysoko nadpriemerným príjmom. Pri rodinných prídavkoch je podľa Búlika situácia síce vyrovnaná, ale pri krúžkovnom jednoznačne nízkopríjmové rodiny ťahajú za kratší koniec. Nejde totiž o štandardnú formu príjmu, ale o účelovo viazaný príspevok. V realite si polepšia týmto príspevkom len tie rodiny, v ktorých deti už v súčasnosti navštevujú krúžky.

„Vplyv opatrenia na zmenu v disponibilnom príjme tak bude v skutočnosti nižší ako prezentujeme, a to najmä pre nízkopríjmové rodiny, ktoré v súčasnosti navštevujú krúžky menej,“ píšu štátni analytici. Zjednodušene: chudobnejšie rodiny totiž riešia najmä to, aké potraviny si kúpia a koľko stojí elektrina a plyn, nie to, či dajú deti na tenis alebo na plávanie. Napríklad rodina, ktorá má príjem od 393 do 514 eur, dostane takmer polovicu z nových peňazí iba za krúžkovné – 73 eur zo 150 eur. Tie bude môcť využiť iba na voľnočasové aktivity, nie na nákupy potravín či platenie benzínu na pumpe.

© Autorské práva vyhradené

41 debata chyba
Viac na túto tému: #Igor Matovič #balík #RRZ