Ekonómovia rozobrali Matovičov miliardový balíček na drobné. Pozrite si 5 kľúčových vecí, na ktoré prišli

Najviac eur pristane v peňaženkách bohatších rodín. Analytici z Rady pre rozpočtovú zodpovednosť (RRZ) prepočítali vplyv tzv. rodinného balíčka za 1,2 miliardy z dielne ministra financií Igora Matoviča (OĽaNO).

19.06.2022 16:56
Matovič Foto: ,
Matovič
debata (41)

Kľúčové zistenie ekonómov je, že najchudobnejším rodinám v roku 2023 vzrastie príjem v priemere o 108 eur mesačne. Na druhej strane rodinám v najvyššej príjmovej kategórii vzrastie mesačne príjem v priemere o 143 eur. Inflačná pomoc v čase enormného zdražovania sa v podaní Matoviča zmenila na rodinnú. Ekonómovia pritom dlho upozorňujú, že pomoc má byť cielená na najchudobnejších.

Finančný analytik Marián Búlik z OVB Allfinanz Slovensko vysvetľuje, že Matovičom navrhovaná finančná pomoc sa míňa účinkom, keďže skutočne odkázaní ľudia z nej dostanú príliš málo, a zároveň je extrémne drahá. „Navrhovaná pomoc nie je adresná ani rýchla, a zároveň nie je pre konkrétne skupiny dostatočná,“ tvrdí pre Pravdu.

Minister financií Igor Matovič. Čítajte viac Matovič rieši falošné dilemy. Naozaj musí dvíhať dane? Štát iba za pár mesiacov vybral miliardu navyše

Potvrdili tak viac-menej slová ministra hospodárstva a lídra SaS Richarda Sulíka, ktorý upozorňoval, že najviac si polepšia najbohatšie rodiny. Ilustroval to na príklade predsedu parlamentu Borisa Kollára (Sme rodina). „Sme zásadne proti tomu, aby sa obce skladali na to, že Kollár bude mať vyše 30-tisíc eur ročne na všetky jeho deti,“ vyhlásil Sulík.

Rozhodnutie o tom, či Matovičov balík schvália, sa blíži do finále. Bez odbornej debaty a v zrýchlenom režime len za šesť dní prešiel najskôr vládou a neskôr aj parlamentom. Narazil až na veto prezidentky Zuzany Čaputovej, ktorá ho vrátila späť zákonodarcom. Poslanci môžu o prelomení jej veta rozhodnúť na parlamentnej schôdzi tento utorok, teda už zajtra. Paradoxom je, že hnutie OĽaNO si dalo vylepiť po krajine bilbordy, na ktorých sa poslanci hnutia chvália 200 eurami na dieťa, pritom zákon ešte nie je vôbec schválený.

Pripomeňme, že balík spočíva v 3 opatreniach: zvýšených prídavkoch na deti, väčšom daňovom bonuse a príspevkoch na krúžky. Zvýšené prídavky na deti vyjdú na 275 miliónov eur, zvýšenie daňového bonusu na 544 miliónov eur a takzvané krúžkovné by ročne stálo 372 miliónov eur.

VIDEO: Matovič reaguje na veto prezidentky

Video

Denník Pravda sa pozrel na päť najdôležitejších bodov, na ktoré upozornili ekonómovia z rozpočtovej rady.

1. Najchudobnejší nedostanú najviac eur

Prorodinný balík je zameraný na pomoc rodinám s deťmi. Tie rodiny, ktoré deti nemajú alebo ich majú už zaopatrené, tak nebudú mať z balíka nič. Z celkového počtu viac ako troch miliónov rodín na Slovensku v zhruba 740-tisíc rodinách žije aspoň jedno nezaopatrené dieťa. To pokrýva 2,5 milióna obyvateľov, čo je skoro polovica populácie. Týmto rodinám sa disponibilný príjem zvýši, príjmy ostatných rodín nebudú priamo ovplyvnené.

Z navrhovaného balíka vyplýva, že v roku 2023 sa disponibilné príjmy rodín s deťmi v najnižšej príjmovej kategórii zvýšia priemerne o 21 percent a rodinám v najvyššej príjmovej kategórii sa príjmy zvýšia o štyri percentá. Ak sa však pozrieme na eurové vyjadrenie, tak viac peňazí bude smerovať do peňaženiek bohatších rodín.

Rodinám, ktoré zarábajú najmenej, stúpne v priemere mesačný disponibilný príjem o 108 eur. Na druhej strane, pre rodiny v najvyššej príjmovej kategórii to bude znamenať priemerné zvýšenie disponibilného príjmu o 143 eur. Zaujímavosťou je, že o najviac eur si prilepšia rodiny s príjmom od 956 do 1049 eur. Konkrétne v priemere o 170 eur mesačne. Nominálne rodinám vzrastú príjmy v priemere o 143 eur mesačne.

© Autorské práva vyhradené

41 debata chyba
Viac na túto tému: #Igor Matovič #balík #RRZ