Top 5 správ týždňa: Putinove hry s plynom zasiahli aj Slovensko a Sulík zaťahuje regulačnú brzdu

Tretí júnový týždeň rozuzlenie ohľadom prorodinného balíka pomoci Igora Matoviča (OĽANO) nepriniesol. Hlasovanie o prelomení veta prezidentky poslanci posunuli až na utorok 21. júna. Hnutie OĽaNO sa už stihlo medzičasom pochváliť splnenou pomocou na bilboardoch. Slovensko koncom týždňa pocítilo na vlastnej koži Putinove hry s plynom. Dovolenková sezóna je predo dvermi, rozhodli sme sa preto porovnať základné potraviny na Slovensku a v Chorvátsku.

19.06.2022 12:21
Vladimir Putin Foto:
Vladimir Putin
debata (29)

Porovnali sme ceny na Slovensku a v Chorvátsku. Pozrite si tie rozdiely

Chorváti očakávajú najsilnejšie leto. Po pandemickom čase by mal prísť veľký turistický boom. Slováci sa už začínajú baliť k slovenskému moru. Na čo si však musia dať pozor sú ceny. V porovnaní so Slovenskom sú porovnateľné, no záleží od položky.

Celý článok nájdete na tomto odkaze.

Matovič rieši falošné dilemy. Naozaj musí dvíhať dane?

Minister financií Igor Matovič (OĽaNO) postavil verejnosť pred dilemu. Buď budú nové dane, alebo nebudú peniaze na platy učiteľov, rodinný balíček či nastane problém pri zostavovaní rozpočtu na budúci rok. Naozaj potrebujeme nové dane?

Celý článok nájdete na tomto odkaze.

Hum Istria Chorvátsko Čítajte viac Chlieb, pivo, maslo, kečup či zelenina. Porovnali sme ceny na Slovensku a v Chorvátsku. Pozrite si tie rozdiely

Putin odpája Európu od plynu, vrátane Slovenska

Energetický analytik Karel Hirman je presvedčený, že cieľom ruského prezidenta Vladimira Putina je postupne dodávky znížiť na nulu. „Ako som avizoval už na prelome apríla a mája, cieľom Putina je úplne zastaviť dodávky plynu do Európskej únie,” hovorí. Hirman vtedy vyhlásil, že „Putin naznačuje celej EÚ, že je pripravený splniť vyhrážky o zastavení plynu, ktoré nám povedal, keď vydal dekrét o platení v rubľoch. Testuje teraz reakcie trhu, a hlavne jednotlivých krajín EÚ a hlavných odberateľov,” vysvetlil Hirman.

Celý článok nájdete na tomto odkaze.

Sulík sľubuje akciové ceny plynu na rok 2023. Koľko by zaplatili domácnosti?

Minister hospodárstva Richard Sulík (SaS) sa chystá zatiahnuť regulačnú brzdu. Chce skrotiť závratné ceny plynu, ktoré od 1. januára 2023 môžu pre domácnosti narásť až o desiatky percent. Denník Pravda zisťoval podrobnosti, ako by mali ceny presne narásť.

Celý článok nájdete na tomto odkaze.

Pivo bude výrazne drahšie. Ceny sladu a energií robia šarapatu, o koľko si priplatíme?

Leto s plechovkovým a fľaškovým pivom za ceny prijateľné pre priemernú slovenskú peňaženku, ale vo výčapoch a na rôznych festivaloch sa už predáva pol litra čapovaného piva aj za dve až dve a pol eura. Zdražovanie dobehlo aj pivo. Nemecké pivovary avizujú v jeseni zdražovanie o 30 percent, slovenskí výrobcovia zatiaľ o raste cien nechcú hovoriť, priznávajú však, že zdražovaniu sa nevyhnú. To zo začiatku tohto roka prinieslo zatiaľ znesiteľné šesť- až osempercentné zvýšenie cien.

Celý článok nájdete na tomto odkaze.

29 debata chyba
Viac na túto tému: #plyn #správy #Igor Matovič #pútnici