V parlamente sa šetrí, poslancom vypli klímu. Bohužiaľ, onedlho možno vypneme svetlo, tvrdí Kollár

Národná rada (NR) SR pristúpila k niekoľkým opatreniam v súvislosti s nárastom cien energií. Kancelária NR SR vypla napríklad klimatizáciu v priestoroch kancelárií poslancov, nevylúčila aj ďalšie opatrenia. Novinárom to potvrdil predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina).

15.06.2022 18:27
parlament národná rada nrsr Foto: ,
Plénum počas 66. schôdze Národnej rady SR.
debata (36)

„Bohužiaľ, za päť mesiacov sme spotrebovali balík financií na celý rok. Elektrika niekoľkonásobne stúpla,“ povedal Kollár s tým, že začínajú enormne šetriť. Aj preto mali pristúpiť ku krokom, ako vypnutie klimatizácie v kanceláriách poslancov. „Keď to pôjde takto ďalej, tak asi jedného dňa vypneme klimatizáciu aj v pléne, potom vypneme svetlo. Žiadosť sme dali na Ministerstvo financií (MF) SR,“ povedal.

Peniaze / Euro / Bankovka / Korupcia / Úplatok / Čítajte viac Slováci stratili za pol roka pol miliardy eur. Je tu medvedí trh, strach z vojny a inflácie

Šéf parlamentu však verí, že dôjde k zvýšeniu rozpočtu o navýšenie cien elektrickej energie. Zatiaľ podľa jeho slov nemajú dohodu, preto musia robiť takéto opatrenia. Podotkol, že ak nič neurobia a ani sa im nezvýši rozpočet, napokon vypnú od energií Národnú radu SR samotné elektrárne.

Podľa informácií TASR poslanci už dostali od vedenia NR SR e-mail o tom, že vzhľadom na nedofinancovanie prevádzkových nákladov kancelárie pre rok 2022, čo má byť spôsobené najmä nárastom cien energií, museli pristúpiť k viacerým úsporným opatreniam. Dôsledkom má byť zníženie štandardu prevádzky parlamentu. Medzi inými opatreniami ide o odstavenie klimatizácie v priestoroch na Západnej terase, kde sú kancelárie poslancov.

kalkulačka ruky peniaze euro Čítajte viac Ceny prepisujú historické maximá. Potraviny uberú z peňaženiek stále viac, kedy príde vrchol? (anketa)

Vedenie poslancov informuje, že o riešení situácie rokuje s rezortom financií niekoľko týždňov, no zo strany ministerstva zatiaľ nebolo rozhodnuté. Ak sa situácia nevyrieši, hovorí kancelária aj o ďalších obmedzeniach prevádzky. Tie už však zrejme budú mať dosah aj na samotný priebeh schôdzí výborov i pléna NR SR.

36 debata chyba
Viac na túto tému: #parlament