Pokračovanie článku: Matovič rieši falošné dilemy. Naozaj musí dvíhať dane? Štát iba za pár mesiacov vybral miliardu navyše

3.Potrebuje vláda vyššie dane na to, aby sa zaplatil Matovičov balíček za 1,2 miliardy ročne?

Ministerstvo financií tvrdí, že nie. Zvyšovanie daní je potrebné v kontexte potreby konsolidácie verejných financií a krytia ďalších oprávnených nárokov, ako sú platy či rast cien energií, informuje tlačový odbor ministerstva.

Krytie balíčka v sume 1,2 miliardy eur je zabezpečené k dnešnému dňu štyrmi položkami:

  • Zvýšenou efektivitou výberu štátnych daní, čo je 327 miliónov eur,
  • ďalej 118 miliónov sú vyššie dane v komunálnej sfére,
  • 504 miliónov sú rezervy rozpočtu
  • a 420 miliónov je rezerva vo forme prebytku hospodárenia bežných rozpočtov samospráv.

„To znamená, že 831 miliónov je na strane štátu a 540 miliónov je krytie na strane samospráv,“ odpísalo ministerstvo na otázku denníka Pravda, odkiaľ získať zdroje na financovanie balíka.

Prorodinný balíček z dielne Matoviča má cenovku ročne 1,2 miliardy eur. Zvýšené prídavky na deti vyjdu na 275 miliónov eur, zvýšenie daňového bonusu na 544 miliónov eur a takzvané krúžkovné by ročne stálo 372 miliónov eur.

4.Prečo má Slovensko daňové nadpríjmy a aký objem dosahujú?

Ak rastú v obchodoch ceny produktov, štát vyberie na dani z pridanej hodnoty (DPH) viac. Tak by sa dal v skratke opísať jeden príklad toho, ako Slovensko prišlo k vyšším daňovým príjmom. Spomínané daňové nadpríjmy vyplývajú napríklad z vyššieho výberu daní – ak teda povedzme platíme 20 percentnú daň z pridanej hodnoty, pri rastúcich cenách je potom výber z tejto dane vyšší.

No minister financií hovorí, že nadpríjmy dosiahnu iba 327 miliónov eur.

No analytici z Dáta bez pátosu vypočítali, že dane zo spotreby takto išli hore o 17 percent, stúpli aj dane z príjmov firiem o 27 percent a dane z platov zamestnancov a živnostníkov stúpli o 12 percent. Spolu tak ide podľa nich o 18 percentný nárast, čo je v číselnom prepočte 1,1 miliardy eur, ktoré štát vybral navyše od ľudí za prvých päť mesiacov tohto roka.

Čo to v praxi znamená? Že sa dá očakávať za celý rok 2022 vyšší výber daní o približne dve miliardy eur. Priznal to aj šéf finančného výboru Marián Viskupič (SaS). „Máte to zle a ste jediný, kto to nevidí. A nie je to tento mesiac prvýkrát. Stáva sa to opakovane a stále. Držíte v šachu celú krajinu. Čo ty na to, Igor?,“ odkázal Matovičovi Viskupič v statuse.

5.Aké máme výnimočné výdavky?

Rozpočtová rada priebežne kontroluje stav verejných výdavkov. Podľa zverejnených dát mimoriadne výdavky spojené s vojnou na Ukrajine dosahujú v tomto roku zhruba 331 miliónov eur, ale toto nám pomôžu vykryť európske peniaze vo výške 209 miliónov.

Na nedofinancované zdravotníctvo ide napríklad 130 miliónov eur. Verejné výdavky negatívne ovplyvnili aj náklady na pandémiu začiatkom roka v objeme 72 miliónov eur. Matovič hovorí, že neočakávané výdavky dosiahnu až 1,648 miliardy eur, preto potrebuje dvíhať dane.

Ekonóm Michal Lehuta z VÚB banky upozorňuje, že vláda pre vysokú infláciu vypláca jednorazové príspevky, musí platiť vyššie účty za energie verejných inštitúcií a schválila prorodinný balík, ktorý iba v tomto roku vyjde na 277 miliónov eur.

© Autorské práva vyhradené

chyba
Viac na túto tému: #pomoc #rozpočet #inflácia #platy #Igor Matovič #balík