Pokračovanie článku: Chorváti prijmú euro, Slováci ušetria. Ako sa tam oplatí ísť, autom, vlakom alebo lietadlom?

Posledná sezóna kún

Rok 2022 prináša so sebou poslednú letnú sezónu, kedy si turisti budú musieť zamieňať eurá na kuny. Od 1. januára 2023, kuny zmiznú z peňaženiek.

Vstupom do eurozóny sa Chorvátsko pripojí ku klubu 19 členov Únie. „Klub je najodolnejší, má najsilnejšiu ekonomiku a poskytuje svojim občanom a firmám najvýhodnejšie pôžičky,“ uviedol Miholić.

„To je presne to, čo zdvihne dôveryhodnosť Chorvátska z ekonomického a finančného hľadiska a umožní nám všetkým žiť nakoniec lepšie a s vyšším štandardom, čo bolo celú dobu prianím chorvátskej vlády,“ vyhlásil chorvátsky premiér Andrej Plenković.

Krajina sa na túto významnú zmenu pripravuje už niekoľko rokov, ale tie najintenzívnejšie prípravy prebiehajú teraz.

Pre zaistenie hladkého prechodu na euro, budú od piateho septembra uvádzať ceny všetkých produktov v eurách. Pre porovnanie s kunami. Tento systém bude okrem lepšieho prehľadu kupujúcich, slúžiť aj chorvátskym úradom ku kontrolám. Tie dopomôžu zabrániť obchodníkom zneužitiu cien a ich navyšovaniu.

Pokiaľ by sa zistilo, že k tomu dochádza hrozí citeľná pokuta a zverejnenie na čiernej listine, ktorá bude príslušnými úradmi zverejnená a pravidelne aktualizovaná. „Z tohto dôvodu neočakávam, že by došlo k zdražovaniu a zvýšeniu nákladov na dovolenku v Chorvátsku. Naopak, pre mnohých návštevníkov, ktoré prichádzajú z eurozóny, sa dovolenka zlacní, pretože odpadnú náklady za zmenu meny,“ poznamenal Miholić.

Prechod na eurá bude od 1. januára postupný. Prvé dva týždne bude možné ešte platiť kunami aj eurami, potom kuny úplne zmiznú. Preto Miholić radí turistom, ktorí navštívia Chorvátsko tento rok, aby minuli všetky svoje kuny pred návratom domov. Ak by však nejaké kuny návštevníkovi zostali, bude možné ich aj po prvom januári vymeniť za eurá, a to v priebehu celého roka v ktorejkoľvek banke (ktorá drží eura, ČSOB nemá poz. redakcie) alebo na pošte.

Chorváti budú meniť 1 euro približne za 7,5 kuny. To, samozrejme, nemusí byť konečný výmenný kurz, keďže v rámci mechanizmu môže mena kolísať 15 percent nad a pod týmto kurzom.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #dovolenka #Chorvátsko