Pokračovanie článku: Chorváti prijmú euro, Slováci ušetria. Ako sa tam oplatí ísť, autom, vlakom alebo lietadlom?

Pozor na dlhé kontroly

S cestovaním k slovenskému moru musí byť človek pripravený aj na zápchy. Dlhé hraničné kontroly ich čakajú aj tento rok. Z päť hodinovej cesty sa môže rýchlo stať osemhodinová. „Hraničné kontroly, bohužiaľ, zostávajú, a to do doby vstupy Chorvátska od Schengenu,“ priznal Miholić, s tým, že vstup do bezcolnej zóny očakávajú Chorváti už tento rok.

Hraničné kontroly sú dlhé aj pre cestovateľov autom aj pre cestovateľov vo vlaku. Chorváti a tak isto aj Maďari si dávajú veľmi záležať na kontrole preukazov totožnosti. Na cestu do Chorvátska Slovákom stačí však len občiansky preukaz.

Dlho očakávanou novinkou roku 2022 je plánované otvorenie mostu Pelješac, ktoré uľahčí cestu na juh Dubrovníka. „Územím Bosny a Hercegoviny je zatiaľ potrebné prejsť asi desať kilometrov, čo znamená aj dvojnásobnú hraničnú kontrolu a s tým spojené aj meškanie,“ upresnil Miohlić. Plánová otvorenie mostu nastane v polovici júla. Uľahčí motoristom cestovanie do južnej časti Chorvátska a skráti dobu cestovania všetkým, ktorí sa rozhodnú ísť na dovolenku do Dubrovníka alebo do Dalmácie.

Most Zaron spája chorvátsku pevninu s poloostrovom Pelješac. Je dlhý dva a pol metra a dosahuje výšku 50 metrov. Zaron je taktiež najdrahším projektom spolufinancovaným Európskou Úniou. „Náklady na jeho výstavbu dosiahli takmer 40, 6 milióna eur, z toho 85 percent hradí EÚ,“ vysvetlil Miholić.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #dovolenka #Chorvátsko