Pokračovanie článku: Chorváti prijmú euro, Slováci ušetria. Ako sa tam oplatí ísť, autom, vlakom alebo lietadlom?

Autom, vlakom, lietadlom?

Autom do Rijeky na severe Chorvátska je to 378 kilometrov z Bratislavy. Výhodou automobilovej dopravy je mať svoj vlastný prostriedok v zahraničí. Dnes už vlaky dávajú do svojej ponuky možnosť pribaliť si so sebou aj auto či motorku.

Tomáš Kováč, hovorca Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK) priblížil že pravidelné vlakové spojenie so službou prepravy osobných automobilov bude z Bratislavy do chorvátskeho letoviska odchádzať od 3. júna do 24. septembra vždy v utorok a piatok o 15.51 hodine, v opačnom smere zo Splitu do Bratislavy od 4. júna do 24. septembra vždy v stredu a v sobotu o 17.26 hodine. Cestujúci sa tak môžu dostať aj priamo do Splitu so svojím autom.

„Vlak s kapacitou 20 miest na prepravu osobných automobilov, respektíve motocyklov (desať miest z Bratislavy, desať z Viedne) bude radený z moderných klimatizovaných oddielových vozňov ZSSK na sedenie a z klimatizovaných lôžkových vozňov. Vo vlaku sú k dispozícii tiež občerstvenie a nápoje,“ spresnil Kováč.

Predaj lístkov je už spustený na všetky dátumy. Dnes už takmer polovica vlaku z celkovej kapacity miest je vypredaná. Pokiaľ ide o ceny, tak jednosmerný lístok je v sume od 29,90 eura vo vozni na sedenie. Lôžkový je o 40 eur drahší. V cene je zahrnutý aj uvítací drink a raňajky. Pre cestujúcich s autom alebo motorkou cena závisí od počtu osôb a veľkosti auta. Napríklad jednosmerná cesta so Škodou Octaviou kombi, dvomi dospelými osobami a jedným dieťaťom z Bratislavy do Splitu vyjde 324 eur. Alebo ak cestuje jedna osoba s motorkou cena za lístok je 180 eur.

Nielen slovenské železnice ponúkajú možnosť vycestovať priamo zo Slovenska do Chorvátska vlakom. Česká spoločnosť RegioJet aj tento rok spustila priame jazdy k Jadranu. Lístky sa pohybujú v cenách od 23,90 eura. Za túto cenu sa vie cestujúci dostať do Rijeky. Za 35,90 eura do Splitu. Pri kúpe lístka s lôžkom je jednosmerná jazda v hodnote 50 eur. Cesta do Rijeky trvá približne dvanásť hodín. „Už druhý krát cestujeme RegioJetom do Chorvátska. Minulý rok sme mali lôžkový vozeň, no tento rok bol úplne vypredaný,“ uviedol cestovateľ a čitateľ Miro, s tým, že si veľmi pochvaľoval cenu aj cestu vlakom.

Objednať si lôžkový vozeň treba už hneď. „Rýchlo sa vypredáva,“ upozorňuje Miholić.

Výhodnou a najrýchlejšou dopravou je lietadlo. Ako novinku spustil Ryanair tento rok aj priame lety do chorvátskeho hlavného mesta Záhreb a celkovo ponúka z Letiska M. R. Štefánika 21 pravidelných leteckých spojení. Ceny leteniek sú rôzne. Nájdu sa aj v hodnote 16 eur ale aj 78 eur.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #dovolenka #Chorvátsko