Zdraželi dovolenky ako všetko? Nie tak celkom. Slováci si aj tak budú musieť priplatiť

Prichádza prvé leto po pandémii. Ľuďom sa po minulé dve letné sezóny uzavrel život do obývačiek, a dnes môžu konečne cestovať takmer bez pandemických obmedzení. S dovolenkou však netreba príliš otáľať. Vycestovať je najlepšie už dnes. Na budúci rok môže dovolenky zasiahnuť inflácia a ceny porastú, tvrdia spoločnosti z cestovného ruchu oslovené denníkom Pravda.

02.06.2022 16:55
stratený pas, strata pasu, strata občianskeho,... Foto:
Ilustračné foto.
debata

Dnešné ceny vrátane pohonných hmôt a potravín rastú závratnou rýchlosťou. Do dovoleniek sa však tento rok až tak nepretavia, keďže ceny sa plánujú vždy minulú sezónu. To znamená, že na jeseň 2021 sa zarezervovali ceny na leto 2022. Očakávaný vyšší nárast sa teda prejaví až na budúci rok. Čo však dnes môže ceny navýšiť, sú letenky. Individuálny nákup leteniek je drahší. Momentálne sa oplatí kúpiť si celý dovolenkový balíček.

Tomáš Lazarov z Hydrotouru hovorí, že ceny držia na úrovni z minulej sezóny. No dlho to už nepotrvá. „Ale smerom k letným mesiacom môžeme pod vplyvom nárastu cien energií, palív a potravín očakávať určitý nárast cien zájazdov. Aj z tohto dôvodu je kúpa dovolenky v predstihu spôsob, ako sa dajú ušetriť finančné prostriedky,“ hovorí.

dovolenka, rodina, more, prázdniny Čítajte viac Z Bratislavy priamo na Korfu a do bulharského Burgasu. Spúšťajú sa pravidelné lety

Kratší let = lacnejší let

Aj keď sa zdraženie na dovolenkách moc neprejavilo, neznamená to, že ich priemerná cena nerastie, tvrdí Andrea Řezníčková, PR manažérka Invia.cz. „Je to kvôli tomu, že aj Slováci si chcú konečne dopriať a tešia sa na dovolenku. Momentálne je priemerná cena letného zájazdu približne 735 eur.“

zväčšiť Foto: ZľavaDňa
Zľava Dňa miesto dovolenky

Ceny benzínu však už dovolenku vedia ovplyvniť. „Väčšina cestovných kancelárií zaviedla palivové príplatky. Tie sa pohybujú väčšinou medzi 40 až 60 eur podľa vzdialenosti destinácie. Celkovo je to zdraženie asi o dve až tri percentá,“ opisuje vplyv rastu cien palív na dovolenky Řezníčková. Priemerné ceny leteniek od začiatku roka vzrástli približne o 14 percent, informuje známy vyhľadávací portál leteniek Kiwi.com. Súčasné ceny leteniek sú stále podľa Kiwi.com zhruba o tretinu nižšie ako spred pandémie.

Čoraz viac ľudí chce exotiku

Cestovné kancelárie v druhom roku pandémie COVID-19 zlepšili svoju bilanciu z roka 2020, stále im však chýbalo 80 percent klientov a vyše 70 percent tržieb v porovnaní s rokom 2019. Menší prepad alebo dokonca oživenie zaznamenali vybrané exotické destinácie.

Slováci si v roku 2021 opäť častejšie vyberali za cieľ svojej dovolenky podobne ako pred krízou najmä letecky dostupné prímorské letoviská. Medzi najobľúbenejšie destinácie sa tak vrátilo Turecko, Cyprus, Španielsko a Bulharsko. A podobne ako v predošlých rokoch sa cestovalo aj do susedných krajín, ako sú Česká republika, Maďarsko, Rakúsko.

„Najviac osôb v roku 2021 vycestovalo organizovane do Grécka, Chorvátska, Turecka, Bulharska, Talianska a na Cyprus. Všetky tieto destinácie mali menej klientov ako pred pandémiou, ale poklesy boli veľmi rôznorodé,“ spresnila Veronika Töröková, riaditeľka odboru metodiky a syntézy podnikových štatistík Štatistického úradu. Najnižší pokles oproti roku 2019 spomedzi top navštevovaných destinácií zaznamenalo cestovanie do Grécka (o 47 percent), naopak, najvyšší, až 89 percent, pokles sa prejavil pri cestovaní do Turecka.

Výrazne lepšie postavenie v rebríčku najnavštevova­nejších krajín získali v roku 2021 destinácie ako Maldivy, Egypt, Spojené arabské emiráty či Omán. Maldivy dokonca navštívilo 6-krát viac Slovákov ako pred pandémiou a v rebríčku top destinácií poskočili z 38. na 7. miesto. Výrazne lepšie postavenie v rebríčku najnavštevova­nejších krajín v roku 2021 získali aj krajiny, ako sú Tanzánia (Zanzibar) a Dominikánska republika. (cil)

Cestujúci zo Slovenska tak stále majú možnosť nájsť si veľmi výhodné ponuky, a to hlavne v rámci Európy, kde ceny letov lepšie odolávajú cenám paliva – kvôli kratšej vzdialenosti. Ako príklad Kiwi.com uvádza 15-eurovú cestu z Viedne do Benátok a za 41 eur do Valencie. Z Bratislavy na Maltu sa dá dostať už za 42 eur.

Vyhľadávač leteniek eviduje kombináciu dvoch hlavných faktorov, ktoré ovplyvňujú ceny leteniek: rastúci dopyt cestujúcich a rastúce ceny pohonných hmôt. „Kvôli rastúcej cene paliva aerolinky zvyšujú ceny leteniek, prípadne znižujú svoje kapacity. Niektoré letecké spoločnosti najmä nízkonákladoví dopravcovia, sú schopné sa lepšie adaptovať na nové podmienky, než napríklad tradiční dopravcovia, ktorí rastúcu cenu paliva oveľa viac zohľadňujú vo finálnej cene letenky,“ vysvetlila spoločnosť Kiwi.com.

Vojna s chuťou cestovať nezamávala

Enormnú chuť znova cestovať vidieť aj na číslach. „Je to vidieť, že už sa neboja, na rozdiel od minulých dvoch rokov, medziročný nárast je cez 600 percent. Tento rok bude historicky najsilnejším,“ uviedla Andrea Řezníčková.

zväčšiť Foto: ZľavaDňa
Zľava Dňa plánujete dovolenku

Úroveň rezervácií sa pre letnú sezónu vyvíja veľmi pozitívne, a to nie len v rámci Európy, potvrdzuje vyšší záujem cestovať Kiwi.com. „Aktuálne počty slovenských rezervácií sú o 118 percent vyššie než boli v roku 2019, rovnako v rámci celej Európy sú rezervácie vyššie o 42 percent,“ tvrdí, s tým, že Slováci aktuálne najčastejšie vyrážajú do Grécka, Talianska, Španielska, Turecka a na Cyprus.

kniha, žena, čítanie, dovolenka, oddych, pláž, more Čítajte viac Slováci opäť začínajú cestovať, nákup cestovného poistenia stúpol trojnásobne

Na otázku, či vojna na Ukrajine ovplyvnila dovolenky, má Řezníčková jasnú odpoveď. „Musím povedať, že nie.“ Pričom dodáva, že na začiatku, keď nikto nevedel, čo bude, v Invii sa na pár dní zabrzdili predaje, momentálne ale na predajoch žiadnu obavu nevidia. Niektoré letecké spoločnosti boli z dôvodu uzavretia leteckého priestoru nad Ruskom a Ukrajinou nútené pozmeniť svoje trasy, a to hlavne smerom do a z Ázie, čo môže lety predĺžiť aj o niekoľko hodín.

Pribudla novinka z Afriky

Hlavná letecká dovolenková sezóna prebieha spravidla od polovice júna do polovice augusta. Ale ako informuje Veronika Demovičová, hovorkyňa bratislavského letiska, už v apríli a máji organizovali cestovné kancelária charterové lety (nepravidelné spoje – pozn. red.) s odletom z Bratislavy do prímorských letovísk.

Najviac cestujúcich smerovalo z Letiska Milana Rastislava Štefánika do egyptskej Hurghady, do Senegalu do Dakaru, ktorý bol novinkou medzi pobytovými zájazdmi tohtoročnej letnej sezóny, či ománskeho Salalahu. Takmer tritisíc cestujúcich v apríli vyskúšalo aj novú pravidelnú linku do Záhrebu v Chorvátsku, rovnako do tureckého Dalamanu a do Trapani na Sicílii.

V máji začínajú charterové lety okrem Hurghady, Senegalu a Ománu premávať z letiska v Bratislave už aj do Antalye a Marsa Alam v Tunisku a pokračovali aj pravidelné lety do Dubaja so spoločnosťou Smartwingsna ostrov Lanzarote na Kanárskych ostrovoch, na Malorku, Maltu, Cyprus či na Sardíniu.

Od júna môžu z hlavného mesta odletieť Slováci aj na grécke ostrovy Kréta, Korfu, Rodos, Zakyntos, ďalej do bulharského Burgasu, do tureckej Antalye, do Larnaky na Cypre či talianskej Katánie. „Z hľadiska počtu naplánovaných letov očakáva Letisko M. R. Štefánika oveľa lepšiu letnú leteckú sezónu, ako to bolo v posledných dvoch rokoch počas obmedzení z dôvodu pandémie koronavírusu,“ uviedla Demovičová.

Treba očkovanie alebo test?

V niektorých krajinách už na protipandemické opatrenia úplne zabudli. Nájdu sa však aj také, ktoré stále vyžadujú test, prípadne očkovanie. Je to individuálne. Treba sa vždy poradiť s cestovnou kanceláriou alebo si dohľadať informácie. Podmienky vstupu do jednotlivých krajín sveta je možné nájsť na webovej stránke ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí.

Opatrenia sa však stále zmierňujú. „V Chorvátsku, Bulharsku, Grécku, Taliansku a Rakúsku si už nevyžadujú nutnosť certifikátu. K nim sa pridávajú aj ďalšie krajiny,“ informuje Řezníčková. Dodáva, že za dva covidové roky si už všetci zvykli a nikto sa príliš na opatrenia nepýta a nerieši ich. Väčšina destinácií už zmiernila obmedzenia cestovať. V niektorých krajinách už aj negatívny test či očkovací certifikát boli úplne zrušené.

otec, dieťa, otcovská dovolenka, materská Čítajte viac Otcovská dovolenka na Slovensku už od októbra. Materskú dávku bude môcť súbežne čerpať matka aj otec

V prípade, ak človek zostane tesne pred odletom z krajiny pozitívny a musí zostať v destinácií dlhšie, má možnosť sa poistiť. „V poistení je zahrnuté aj storno zájazdu, pokiaľ by klient nemohol vycestovať kvôli covidu. Toto pripoistenie k základnému poisteniu si zjednáva zľavu 90 percent pre klientov Invia,“ uviedla pre Pravdu Řezníčková.

Aj zákazníci Kiwi.com majú možnosť zakúpiť si v rámci rezervácie cestovné poistenie. Ako informuje cestovná spoločnosť, cena sa odvíja od výberu destinácie. Napríklad poistenie Travel Plus na jeden deň s cieľovou destináciou Barcelona je k dispozícií za 4,33 eura a poistenie vychádza na 2,2 eura na deň. Do New Yorku je to osem eur pre Travel Plus poistenie a šesť eur v rámci Travel Basic poistenie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #ceny #Slovensko #slováci #dovolenky #pohonné hmoty