Pokračovanie článku: Na dôchodku ostáva s hypotékou na krku stále viac ľudí. Národná banka obmedzí požičiavanie, koho sa dotkne?

Dostupnosť bývania výrazne klesla

V správe o finančnej stabilite, ktorú regulátor zverejňuje dvakrát ročne, upozorňuje okrem hypoték presahujúcich dôchodkový vek, aj na iné riziká. Dostupnosť bývania na Slovensku klesá a pod vplyvom zvýšenej inflácie a rastúcich sadzieb sa zhorší finančná situácia približne v polovici zadlžených domácností. „Hrozí, že rastúce ceny a slabší ekonomický rast bude spôsobovať zhoršenie splácania úverov. To je riziko, ktoré vidíme do budúcna,“ vysvetľuje výkonný riaditeľ úseku dohľadu a finančnej stability NBS Vladimír Dvořáček.

S úvermi na bývanie sa od marca 2021 roztrhlo vrece. Rast hypoték zrýchlil na 12,2 percenta, čo je jeden z najrýchlejších rastov v Únii. Ceny nehnuteľností idú prudko nahor a ľudia sú tak nútení si brať čoraz väčšie úvery na bývanie. To sa odzrkadľuje aj na objeme hypoték. Úrokové sadzby boli ešte do nedávna na rekordne nízkych úrovniach, čo ľudí povzbudzovalo v zadlžovaní.

Peniaze boli lacné, tak sa zadlžovali a často si aj svoje existujúce úvery navyšovali. Pri refinancovaní sa navyšujú úvery v priemere až o 15 až 20 tisíc eur. Výrazný podiel na tom má práve refinancovanie úverov s navyšovaním. Štvrtina ľudí, ktorá mala na konci roka 2018 hypotéku, svoje celkové dlhy v období rokov 2019 až 2021 nielenže neznížila, ale dokonca zvýšila, ilustruje NBS situáciu na trhu s hypotékami.

Finančný strážny pes EÚ už varoval Slovensko

Na zvýšené riziká na trhu bývania a úverovania upozornil prednedávno aj Európsky výbor pre systémové riziká vo forme varovania pre Slovensko. Ako hlavné riziká uvádza náznaky nadhodnotenia cien nehnuteľností, rýchly rast cien nehnuteľností, rastúcu zadlženosť domácností a rýchly rast úverov na bývanie. Výbor už pred pár mesiacmi navrhoval zvážiť úpravu doteraz prijatých opatrení, a to najmä v oblasti navyšovania dlhu pri už zadlžených domácnostiach a predlžovania splatnosti, ktoré často zasahuje aj do dôchodkového veku. Vyzerá to tak, že NBS hlas výboru vypočula. (Zdroj: NBS)

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #dôchodok #penzia #hypotéka #NBS #úver na bývanie