Pokračovanie článku: Na dôchodku ostáva s hypotékou na krku stále viac ľudí. Národná banka obmedzí požičiavanie, koho sa dotkne?

Treba myslieť na úspory

Návrh víta aj generálny riaditeľ poradenskej spoločnosti Sophistic Pro finance Radoslav Valko. „Žiadatelia nad 40 rokov si nebudú predlžovať splatnosť hypotéky nad dôchodkový vek. To znamená, že hoci počas splatnosti úveru budú platiť vyššiu splátku, na dôchodku po poklese príjmov už dlh mať nebudú alebo bude podstatne menší,“ vysvetľuje. Na druhej strane mladí ľudia sa zas dostanú k nehnuteľnostiam za síce rovnakú výšku úveru, avšak s nižšou splátkou. „Budú si totiž môcť dovoliť dlhšie splatnosti, keďže ich sa úprava DTI nedotkne,“ dodáva. Táto novinka z dielne NBS sa tak môže postarať nielen o jemné spomalenie nákupu nehnuteľností, ale aj o zníženiu tlaku na rast cien.

Je to predovšetkým stredná generácia, teda dnešní štyridsiatnici, ktorí si takto berú nové či navyšujú staré úvery a predlžujú splatnosť až do dôchodku. Ľudia si vo vyššom veku berú úvery na takzvané investičné nehnuteľnosti. Čiže druhé a tretie byty, ktoré chcú prenajímať či zabezpečiť vlastným bývaním svoje deti tým, že s nimi podpíšu hypotéky.

Práve na to upozorňuje investičný analytik Swiss Life Select Pavel Škriniar. Banky už teraz samy limitujú vek dlžníka a záleží na tom, či ide o spoludlžníka alebo jedného dlžníka. Problém, ktorý vidí NBS, podľa neho nie je ani tak vo veku ako vo finančnej disciplíne. „Ak by si dlžník počas splácania budoval finančnú rezervu, ktorá by ho bola schopná ochrániť pred finančnými problémami spojenými so splácaním počas dôchodku, opatrenia by neboli potrebné,“ tvrdí analytik pre Pravdu. Podľa neho však základom pre finančný problém je v tom, že mnohí dlžníci uprednostnia spotrebu pred tvorbou úspor.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #dôchodok #penzia #hypotéka #NBS #úver na bývanie