Nová smutná realita na Slovensku v jednom grafe. Toto tu 10 rokov nebolo

Na jednu splátku hypotéky ide čoraz väčšia časť výplaty. Nové čísla z dielne Národnej banky Slovenska ukazujú, že dostupnosť bývania sa zhoršuje. V druhom polroku 2021 sa rast cien nehnuteľností zrýchlil do takej miery, že samotný rast miezd ani nízke úrokové sadzby už nedokázali vykompenzovať zvyšujúci sa podiel splátky na čistej mzde.

30.05.2022 18:13
BRATISLAVA, SLOVAKIA - SEPTEMBER 23, 2015:... Foto:
Bratislava, dom, byt, domy, byty, nájom, bývanie,
debata (24)

Dostupnosť bývania začala klesať už v druhej polovici roka 2021. Do tohto obdobia mal index dostupnosti bývania skôr vyrovnaný priebeh, keďže, rast cien bývania bol do značnej miery kompenzovaný nárastom príjmov domácností, a najmä poklesom úrokových sadzieb na úvery na bývanie, tvrdia ekonómovia národnej banky Slovenska v najnovšej správe o finančnej stabilite.

Aj vinou vyššie zmienených faktorov sa dostupnosť bývania už na konci roka 2022 dostane na najnižšie úrovne za posledných 10 rokov, konštatuje NBS.

Graf pochádza z dielne NBS:

Ďalší vývoj v dostupnosti bývania bude závisieť od vývoja ekonomickej situácie a dostupnosti úverov, pokračujú ekonómovia.

„Na druhej strane sú stále viac prítomnejšie faktory, ktoré budú zmierňovať rastové trendy na trhu nehnuteľností. Úverová kapacita bude znížená rastúcimi úrokovými sadzbami na nové úvery na bývanie. Nárast cenovej hladiny bude znižovať disponibilné príjmy domácností. Tieto trendy by mali postupne znižovať dopyt po nehnuteľnostiach,“ zakončili analytici NBS svoje hodnotenie situácie s dostupnosťou bývania.

© Autorské práva vyhradené

24 debata chyba
Viac na túto tému: #bývanie #hypotéka #Národná banka Slovenska