Realitná bublina podľa analytika tak skoro nepraskne

Spoločnosť FinGO.sk nepočíta s poklesom cien nehnuteľností v blízkej dobe.

29.05.2022 11:24
Bratislava castle st Martins cathedral and the... Foto:
Bratislava, dom, byt, domy, byty, nájom, bývanie,
debata

Ceny nehnuteľností nemôžu kontinuálne stúpať závratným dvojciferným tempom donekonečna, myslí si odborník na reality v spoločnosti FinGO.sk Viktor Obtulovič. Zdražovanie hypotekárnych úverov u niektorých skupín klientov zníži podľa neho kúpyschopnosť. V horizonte pár mesiacov môže viesť k zastabilizovaniu cien realít najmä v hlavnom meste, ale aj v iných atraktívnych krajských mestách.

„Pokles cien nehnuteľností však v blízkej dobe nepredpokladáme. Na realitnom trhu platí stále tá istá rovnica – dopyt neutícha a niekoľkonásobne prevyšuje ponuku,“ pokračuje Obtulovič. Predávajúci stále majú podľa neho navrch a aj oni udávajú tempo rastu, keďže si môžu vyberať z množstva záujemcov o kúpu. Preto Obtulovič neočakáva prasknutie realitnej bubliny a zníženie cenoviek bytov a domov v tomto roku.

Prešov, byty Čítajte viac 25-tisíc nájomných bytov za rok, 200 eur za dvojizbový byt. Kollár sľuboval lacné bývanie, aká bude realita?

Na realitnom trhu stále prevláda vysoký dopyt po kúpe. „Dobre vieme, aká je realita na Slovensku. Stavia sa málo a ak sa stavať bude, tak drahšie, keďže ceny stavebných materiálov a prác vzrástli a do karát im nehrá ani vysoká inflácia,“ myslí si Obtulovič.

Navyše, mnohé stavebné spoločnosti hlásia problémy s garantovaním termínov dokončovania stavieb vzhľadom na výrazný nedostatok stavebných materiálov. V praxi to môže znamenať spomalenie výstavby, a tým pádom aj nižší počet nových nehnuteľností na trhu. „Developeri si dobre prepočítajú, či sa im momentálne oplatí stavať alebo svoje plánované projekty odložia “do šuflíka” a vytiahnu ich o pár rokov, kedy ceny stavebných materiálov budú priaznivejšie,“ dodal Obtulovič.

debata chyba
Viac na túto tému: #bývanie #cenová bublina nehnuteľností