Remišová spustila tablety a počítačové kurzy pre dôchodcov. Vyškolí 170 tisíc seniorov

Pilotnú fázu projektu pre seniorov, vďaka ktorému dostane viac ako 170-tisíc seniorov šancu získať digitálne zručnosti a zlepšiť svoju bezpečnosť a ochranu v online priestore, dnes spustili vo Zvolene.

27.05.2022 12:19
Veronika Remišová Foto: ,
Podpredsedníčka vlády a ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Veronika Remišová (Za ľudí) pred 80. rokovaním vlády SR 18. mája 2022 v Bratislave.
debata (12)

Ako uviedla vicepremiérka Veronika Remišová po podpise memoranda o spolupráci medzi Ministerstvom investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR (MIRRI SR) a Jednotou dôchodcov na Slovensku (JDS), základným predpokladom pre to, aby sa seniori mohli plnohodnotne začleniť do chodu spoločnosti, sú digitálne zručnosti. Sú podľa nej aj nevyhnutnosťou aj pre bezpečnosť v online priestore.

„Digitálne zručnosti umožňujú lepšie zapojenie sa do spoločnosti, komunikáciu s blízkymi a rodinou, využívanie služieb, z ktorých mnohé sú už dostupné len online. Aj z tohto dôvodu v rámci agendy, ktorú má na starosti naše ministerstvo informatizácie, sme pre seniorov pripravili projekt, ktorý možno označiť za prelomový a historicky prvý na Slovensku. Až vyše 170 000 slovenských seniorov bezplatne vyškolíme v digitálnych zručnostiach a pomôžeme im tak vstúpiť do digitálnej doby, lepšie sa chrániť, nadobudnúť sebaistotu v digitálnom priestore, s ktorým, na rozdiel od našich detí, nevyrastali a súčasťou ich životov sa stal relatívne nedávno,“ povedala vicepremiérka.

Veronika Remišová Čítajte viac Remišová rozdá dôchodcom 170-tisíc tabletov. Ide ich učiť bojovať proti hoaxom

V rámci pilotnej fázy projektu „Zlepšovanie digitálnych zručností seniorov“ sa už v týchto dňoch postupne spúšťajú v takmer šesťdesiatich mestách a obciach po celom Slovensku školenia digitálnych zručností pre prvých tisíc účastníkov nad 65 rokov.

„Vďaka tomuto projektu aj slovenskí seniori ohrození digitálnou chudobou konečne dostanú šancu naplno využívať výhody digitalizácie. Aj seniori majú právo na aktívny život a chcú byť plnohodnotnou súčasťou sveta, ktorý sa digitalizuje čoraz viac,“ povedala poverená predsedníčka JDS Valéria Pokorná.

Dôležitým míľnikom pre prípravu tohto ambiciózneho a unikátneho projektu bolo vypracovanie prípravnej štúdie tímom odborníkov z Univerzity Pavla Jozefa Šafárika (UPJŠ) v Košiciach. Štúdia podrobne analyzuje potreby špecifickej cieľovej skupiny, odporúča kľúč k výberu vhodných účastníkov, určuje spôsob a metodiku školení aj zohľadňuje možné riziká. UPJŠ pre seniorov zároveň vypracovala školiace materiály pre prácu s počítačom a s tabletom.

Prešov, byty Čítajte viac 25-tisíc nájomných bytov za rok, 200 eur za dvojizbový byt. Kollár sľuboval lacné bývanie, aká bude realita?

„Vďaka tomuto projektu pomôžeme našim seniorom úspešne vstúpiť do digitálneho sveta – naučíme ich nielen používať technické zariadenia a softvér, ale aj to, ako sa bezpečne pohybovať v online priestore. Žijeme dobu hoaxov a dezinformácií, ale aj podvodníkov, ktorí sa snažia vylákať od ľudí peniaze či prístupové heslá. Seniori sú v tomto smere veľmi zraniteľní, preto ich naši lektori naučia informácie rozlišovať a správne vyhodnocovať,“ doplnila ministerka.

Projekt je teraz v pilotnej fáze, aby sa pre realizačnú časť preverilo, aký postup najefektívnejšie pomôže zvýšiť digitálne zručnosti seniorov. Po skončení a vyhodnotení pilotu príde na jeseň na rad plná realizačná fáza, do ktorej sa budú môcť prihlásiť všetci seniori s rôznymi úrovňami digitálnych zručností bez ohľadu na to, či sú alebo nie sú členmi Jednoty dôchodcov na Slovensku, prípadne iných združení. Absolventi školení dostanú na záver tablet s príslušenstvom, s ktorým pracovali počas výuky a tiež dátový balíček, vďaka ktorému budú mať zabezpečené internetové pripojenie.

Eduard Heger Čítajte viac Nulová daň za plyn? Návrh SaS podporil premiér Heger
12 debata chyba
Viac na túto tému: #Veronika Remišová