Pokračovanie článku: Parlament schválil Matovičov miliardový balíček. Pozrite si, kto dostane najviac a najmenej (+ prepočty)

Novinky v návrhu

  • Poslanci podporili návrh z dielne Jany Žitňanskej (Za ľudí), aby deti s ŤŽP s mierou funkčnej poruchy od 70% dostali “krúžkovné” v hotovosti, a tak ich rodičia mohli uhradiť za tieto peniaze tak potrebné rehabilitácie či terapie. Zároveň podporili aj ďalší jej návrh, aby sa príplatok k prídavkom na deti, ktorých rodič poberá len niektorý z dôchodkov a nemôže si uplatniť daňový bonus, sa zvýšil z 12, 14 Eur na 30 Eur.
  • Na voľnočasové aktivity dostanú deti od päť do 18 rokov každý mesiac 60 eur. Pôvodne sa počítalo s tzv. krúžkovným v sume 50 eur.
  • Suma daňového bonusu sa upraví v závislosti od dosiahnutého veku dieťaťa. Ustanovia sa dve vekové hranice z pôvodných troch. Pre deti do 15 rokov (zo súčasných 43,60 (respektíve 47,14) eura na 70 eur) a pre deti nad 15 rokov (zo súčasných 23,27 eura na 40 eur).
  • Od júla tohto roka sa zároveň zvýši prídavok na dieťa na sumu 30 eur mesačne a od januára 2023 na 40 eur mesačne. Pôvodne sa mal zvýšiť od budúceho roka na 50 eur, na základe pozmeňujúceho návrhu z výborov sa však táto suma znížila na 40 eur.

© Autorské práva vyhradené

84 debata chyba
Viac na túto tému: #pomoc #rodiny #Igor Matovič