Pokračovanie článku: Parlament schválil Matovičov miliardový balíček. Pozrite si, kto dostane najviac a najmenej (+ prepočty)

Prečo Matovič dostáva samosprávy do štrajkovej pohotovosti?

Samosprávne združenia apelujú na poslancov, aby hlasovaním o balíčku pomoci neublížili mestám a obciam. Obracajú sa hlavne na tých, ktorí pôsobia na čele samospráv, poprípade sú miestni poslanci. Ústredný riaditeľ Kancelárie Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) Michal Kaliňák očakáva, že nepodporia tento návrh, ktorý posúva samosprávy bližšie k ekonomickej priepasti a výrazne zasiahne tak do nestability ich rozpočtov, ako aj do zníženia objemu financií pre služby obyvateľom.

Mesto Trenčín takto príde tento rok o 700-tisíc eur a budúci rok dokonca až o tri až štyri milióny eur v príjmoch, spresnil primátor mesta a zároveň prezident Únie miest Slovenska (ÚMS) Richard Rybníček pre Rádio Expres. Z týchto peňazí sa financuje podľa neho napríklad kosenie trávy, oprava ciest, opatrovateľské a sociálne služby.

Predseda ZMOS Branislav Tréger vysvetľuje, že daňový bonus bude stáť samosprávy 618 miliónov eur na rok 2022 a 2023. „Samospráva sa dostáva do ťažkej defenzívy a tie následky môžu byť fatálne,“ upozornil Tréger. Bratislavský župan Juraj Droba vyčíslil, že v prípade Bratislavského kraja nastane výpadok 18 miliónov eur. „Naivne som dúfal v zdravý rozum aspoň u tých poslancov, ktorí sú zároveň starostami a primátormi a nádejal som sa, že táto legislatívna zvrátenosť nemôže byť predsa schválená. Mýlil som sa. Predmetný návrh zoberie samosprávam taký obrovský balík peňazí, že môžeme zabudnúť na investície aj rozvoj. Zo županov, primátorov a starostov budú len údržbári a hasiči,“ napísal v stanovisku bratislavský župan.

© Autorské práva vyhradené

84 debata chyba
Viac na túto tému: #pomoc #rodiny #Igor Matovič