Pokračovanie článku: Parlament schválil Matovičov miliardový balíček. Pozrite si, kto dostane najviac a najmenej (+ prepočty)

Je daňový bonus zle nastavený?

Podľa daňového experta a exministra práce za SaS Jozefa Mihála nastavenie nového daňového bonusu nemá nič spoločné s pomocou najchudobnejším rodinám. Ilustruje to na dvoch príkladoch rodín. Prvú ilustračnú rodinu tvorí živnostník s dvoma malými deťmi a s manželkou na materskej dovolenke. Fakturuje si mesačne tisíc eur. V súčasnosti ma nárok na daňový bonus na úrovni 94 eur, po novom by jeho daňový bonus bol od júla len 36 eur. Prišiel by tak o 58 eur mesačne. Druhý príklad je živnostník s dvoma deťmi, ktorého manželka je taktiež na materskej dovolenke. Mesačne si fakturuje 2800 eur. Dnes má nárok na daňový bonus v hodnote rovnakých 94 eur. Po novom by však mal nárok na daňový bonus od júla na úrovni 140 eur a od nového roka dokonca o 200 eur. Polepšil by si tak o viac ako 100 eur mesačne.

Aj z prepočtov rozpočtovej rady vyplýva, že daňový bonus bude pre bohatšie rodiny oveľa vyšší ako pre najchudobnejšie rodiny. Priemerná zmena príjmu pre 10 percent najchudobnejších je v prípade daňového bonusu na úrovni 16 eur. V prípade stredne bohatých rodín s hrubou mzdou tisíc eur je to v priemere o vyše 70 eur viac.

© Autorské práva vyhradené

84 debata chyba
Viac na túto tému: #pomoc #rodiny #Igor Matovič