Parlament schválil Matovičov miliardový balíček. Pozrite si, kto dostane najviac a najmenej (+ prepočty)

Poslanci schválili prorodinné opatrenia z dielne ministra financií Igora Matoviča.

24.05.2022 19:14 , aktualizované: 21:55
Igor Matovič, Pomoc rodinám Foto:
Igor Matovič, Pomoc rodinám
debata (84)

Matovičov balík pomoci za 1,2 miliardy ročne pre rodiny parlament schválil. Z prítomných 131 poslancov hlasovalo za návrh 83 poslancov, proti bolo 23 poslancov a zdržalo sa 25 zákonodarcov. Daňový bonus a prídavky sa zvýšia najprv od júla a potom od januára 2023, od januára sa tiež zavedie príspevok na krúžky v hodnote 60 eur.

Balíček sa Matovičovi podarilo schváliť v parlamente s pomocou kotlebovcov a nezaradených poslancov. Koaličná SaS hlasovala proti. Poslanci Smeru sa zdržali a návrh nepodporili ani poslanci Hlasu.

„Najviac pomáhame najchudobnejším pracujúcim a najmenej pomáhame najbohatším pracujúcim,“ vyhlásil Matovič v pléne s tým, že presne o tom má byť sociálna pomoc. Tvrdí, že najchudobnejšie rodiny si vďaka pomoci prilepšia až o štvrtinu. V prípade najbohatších rodín bude pomoc len na úrovni štyroch percent, upozornil.

Matovič pritom vychádzal z výpočtov Rady pre rozpočtovú zodpovednosť, ktoré zverejnila v utorok. Ak sa však pozrieme na prepočty v eurách, tak situácia je úplne odlišná. Viac eur ostane v peňaženkách bohatším rodinám.

Denník Pravda vypracoval sériu otázok a odpovedí o rodinnom balíku z dielne Igora Matoviča.

Dostanú chudobné rodiny skutočne menej?

Rada pre rozpočtovú zodpovednosť vypočítala, aké budú efekty trvalej pomoci – teda vyššie prídavky, väčší daňový bonus a krúžkovné – na príjmy rodín v roku 2023. Čím bude hrubý príjem rodiny nižší, tým viac sa zvýši jej príjem. Rodina s najnižším hrubým príjmom od 98 do 389 eur si prilepší po schválení balíčka o 24,2 percenta. Na druhej strane rodina s najvyšším hrubým príjmom od 1429 do 2993 eur si prilepší o 4,6 percenta. Ak by sme sa však pozreli na eurové vyjadrenie, tak rodina s nízkym príjmom by si polepšila skoro o 121 eur. Rodina s najvyšším príjmom by získala mesačne viac o 157 eur. V percentuálnom vyjadrení by si síce polepšili viac nízkopríjmové rodiny, ale v peňaženkách by viac mali bohatšie rodiny. Najlepšie by však na tom bola rodina so stredným príjmom od 939 do 1030 eur, ktorá by si mesačne polepšila až o 178 eur.

Výpočty rozpočtovej rady tiež ukazujú, že pri rodinách s najnižším príjmom tvoria príspevky na krúžky až polovicu pomoci. V realite tak pokojne môže nastať situácia, keď deti z chudobných rodín síce budú chodiť na rôzne umelecké či športové krúžky, ale ich rodina nebude mať dostatok financií na vysoké faktúry za energie či rastúce ceny jedla. Sú to práve ceny energií a jedla, na ktoré dávajú domácnosti najviac z ich rodinného rozpočtu. Môže vzniknúť situácia, že deti budú mať možnosť rozvíjať svoj talent, ale na druhej strane budú žiť v energetickej chudobe či bez teplého jedla denne.

© Autorské práva vyhradené

84 debata chyba
Viac na túto tému: #pomoc #rodiny #Igor Matovič