Matovičov balíček za vyše miliardu poslanci posunuli ďalej. Podporili ho aj kotlebovci

Legislatívny návrh rodinného balíčku v utorok parlament posunul do druhého čítania. Poslanci sa návrhom zaoberajú v zrýchlenom režime. Za posunutie návrhu do druhého čítania hlasovalo 83 poslancov, proti bolo 18 poslancov a 33 zákonodarcov sa zdržalo hlasovania. Návrh podporili opoziční poslanci za stranu Kotlebovci-ĽSNS.

24.05.2022 11:20
Minister financií Igor Matovič.
Minister financií Igor Matovič.
debata (11)

Prídavok na dieťa sa má od júla tohto roka zvýšiť zo súčasných 25,88 eura na 30 eur a od začiatku budúceho roka na 50 eur. Súčasne sa má však zrušiť jednorazové zvýšenie prídavku na dieťa pri prvom nástupe dieťaťa do prvého ročníka základnej školy. V súčasnosti ide o sumu 106,33 eura na každého prváka na základnej škole. Zrušiť sa má aj automatické zvyšovanie prídavku na dieťa podľa rastu životného minima. Po novom bude na rozhodnutí samotnej vlády, či sa suma prídavku zvýši.

Igor Matovič Čítajte viac Matovič musí hľadať úspory, miesto toho prichystal ďalšiu „miliardovú atómovku“

Stúpnuť má aj daňový bonus na nezaopatrené deti. Na deti vo veku do šiestich rokov v súčasnosti daňový bonus dosahuje 47,14 eura, na deti vo veku od 6 do 15 rokov je to 43,60 eura a na deti nad 15 rokov 23,57 eura. Od júla má suma daňového bonusu na dieťa do 15 rokov vzrásť na 70 eur a od začiatku budúceho roka na 100 eur. Na nezaopatrené dieťa vo veku nad 15 rokov má daňový bonus od júla tohto roka vzrásť na 40 eur a od začiatku budúceho roka na 50 eur. Aj pri daňovom bonuse sa má zrušiť jeho automatické zvyšovanie podľa rastu životného minima.

Na maximálne sumy daňového bonusu nebudú mať nárok všetci pracujúci. Suma daňového bonusu na deti sa má totiž podľa nových pravidiel obmedziť podľa výšky čiastkového základu dane rodiča. Pri zamestnancovi ide o jeho hrubú mzdu zníženú o sociálne a zdravotné odvody, ktoré platí zamestnanec. Ak má rodič jedno nezaopatrené dieťa, daňový bonus pre rodiča môže byť najviac 20 percent z jeho čiastkového základu dane. Pri dvoch deťoch má ísť naviac o 27 percent, pri troch deťoch maximálne 34 percent, pri štyroch deťoch 41 percent, pri piatich deťoch 48 percent a pri šiestich deťoch maximálne 55 percent z čiastkového základu dane.

Ak rodič ako zamestnanec zarába v hrubom 650 eur, po odpočítaní sociálnych a zdravotných odvodov jeho čiastkový základ dane dosahuje 562,90 eura. Pri štyroch nezaopatrených deťoch vo veku do 15 rokov by jeho daňový bonus tvoril najviac 41 percent zo sumy 562,90 eura, teda 230,79 eura. Tento rodič by tak od júla tohto roka nemal nárok na daňový bonus na štyri deti v sume 280 eur a takisto by od začiatku budúceho roka nemal nárok na daňový bonus v sume 400 eur.

Na voľnočasové aktivity by mali dostať deti od päť do 18 rokov každý mesiac 50 eur. Návrh zákona, o ktorom plénum rokuje v skrátenom legislatívnom konaní, v druhom čítaní podporilo 82 zo 133 prítomných poslancov. Ministerstvo školstva a rezort kultúry majú ustanoviť zoznam voľnočasových aktivít, na financovanie ktorých možno použiť príspevok. Registre majú vzniknúť do 1. januára budúceho roka. Príspevok by sa mal pripisovať na konto dieťaťa 12 mesiacov vopred. Zabezpečiť by sa tak mala flexibilita nakladania s príspevkom a zároveň sa tým umožní objednávanie voľnočasových aktivít v dlhšom čase.

Služby deťom by si mali v roku 2023 vyžiadať zvýšenie výdavkov štátneho rozpočtu v sume 372,055 milióna eur. V ďalších rokoch by to malo byť 405,879 milióna eur ročne.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #Igor Matovič