Hypotéka na desať rokov už cez 3 percentá. Dvojka na trhu zvyšuje sadzby

VÚB Banka s vyše dvadsať percentným podielom na trhu s hypotékami zvyšuje sadzby na úveroch na bývanie o 0,3 percentného bodu.

20.05.2022 15:09
banka bankomat pobočka Foto:
VUB
debata (1)

VÚB Banka o zmenách sadzieb informovala v piatok.

Ako budú vyzerať sadzby VÚB banky po novom:

1 – 1,99 %

3 – 1,99 %

4 – 2,19 %

5 – 2,29 %

10 – 3,09 %

Finančné domy od začiatku tohto roka rozbehli zvyšovanie sadzieb v takom tempe, aké takmer nikto z odborníkov nečakal. „Vývoj úrokových sadzieb hypoték sa za posledné tri mesiace radikálne zmenil. Sadzby narástli pri niektorých fixáciách aj o viac ako jeden percentný bod, čo je veľmi rýchly nárast, ktorý nikto neočakával,“ tvrdí pre Pravdu hypotekárny špecialista Boris Ilić z Gepard Finance.

rodina, gauč, bývanie Čítajte viac Hypotekárny boom pokračuje. Ľudia si požičali rekordné tri miliardy, ponáhľajú sa, aby stihli lacné úroky
Video
Ako sa platia úroky a čo sa stane so splátkou, ak úrok na hypotéke narastie o 1 percento? S Matejom Dobišom (Finančný kompas). Odvysielané 4. 5. 2022.

Ešte v januári sa dali získať troj- až päťročné fixácie, čo sú stále najobľúbenejšie viazanosti, za veľmi výhodných podmienok – pod jedno percento – takmer v každej banke. V súčasnosti sa ale situácia otočila. V polovici mája už iba dve banky ponúkajú sadzby v rovnakých fixáciách pod jedno percento. Úroky sa už niekoľko mesiacov šplhajú stále vyššie a vyššie. Oproti novembru minulého roka zdraželi novoposkytnuté hypotéky skoro o štvrtinu.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #hypotéka #VÚB