Pokračovanie článku: Hrozba štrajku, miliarda v lufte a hrubosť vládnutia. Na Matovičov balíček sa valí vlna kritiky

4. Skrátené konanie

Vlna kritiky sa zdvihla aj voči tomu, ako mimoriadne rýchlo chce Matovič presadzovať zákony. Rokovací poriadok v parlamente pritom jasne hovorí, pre aké dôvody je možné skrátené konanie využiť. Prvým dôvodom sú značné hospodárske škody, druhým ohrozenie bezpečnosti a tretím ohrozenie ľudských práv. Ministerstvo financií obhajuje skrátenie konanie elimináciou hospodárskych škôd, ktoré môžu nastať v dôsledku zníženého dopytu zo strany obyvateľstva, píše sa v oficiálnom dokumente.

Analytici z inštitútu INESS však upozorňujú, že je zúfalé, keď si v predkladacej správe k sociálnemu balíčku ministerstvo financií musí vymýšľať, aby obhájilo skrátené konanie. „Nominálna konečná spotreba domácností má vzrásť o 9,8 % tento rok a 9,1 % budúci rok,“ upozorňujú ekonómovia s dôvetkom, že je to v rozpore s tým, čo sa píše v návrhu. Podľa nich tak hospodárske škody určite nehrozia. Na unáhlené schvaľovanie upozornila aj Rada pre rozpočtovú zodpovednosť.

„Je to hrubosť a znásilnenie legislatívneho procesu,“ povedala ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (SaS) na margo miliardového balíčka. Situáciu porovnáva so svojou súdnou reformou, kde viedla dva roky vyjednávania a musela pripraviť paragrafové znenie vopred. „Je to hrubosť voči vládnutiu,“ dodala.

V skrátenom legislatívnom konaní je to podľa Matoviča preto, lebo sa kráti čas. „Máme sedem mesiacov na to, aby nabehli informačné systémy na zavedenie krúžkovného,“ dodal na tlačovej konferencii s tým, že je to šibeničný termín.

© Autorské práva vyhradené

21 debata chyba
Viac na túto tému: #pomoc #rodiny #zdražovanie #Igor Matovič