Pokračovanie článku: Hrozba štrajku, miliarda v lufte a hrubosť vládnutia. Na Matovičov balíček sa valí vlna kritiky

3. Z čoho balíček zaplatiť

Takzvaná systémová pomoc bude navyše stáť každý rok 1,2 miliardy eur. Ak prejde aj parlamentom, tento rok by zhltla 165 miliónov eur. Skladá sa z daňového bonusu, prídavkov na deti a krúžkovného. Najväčšia časť, teda 544 miliónov, pôjde na daňový bonus. Až 372 miliónov pôjde na krúžky deťom a zvýšené prídavky na deti by mohli štátnu pokladnicu stáť ďalších 275 miliónov.

Pôvodne minister financií plánoval zaplatiť balíček cez extra zdanenie stovky firiem či zvýšením daní za lieh a hazard. Proti zvyšovaniu daní sa však postavila strana SaS, pre ktorú je to prekročenie červenej čiary. Matovič sa preto rozhodol hľadať zdroje inde.

Najnovšie chce peniaze na balík získať z dane pre Slovnaft, ktorá by mala priniesť ročne skoro 300 miliónov. Môže to však byť aj menej, keď sa cenový rozdiel medzu ruskou ropou Urals a Brent zníži. Matovič naznačil, že by zvýšené príspevky na deti mohol financovať cez nadpríjmy z výberu daní. Tie by mali tento rok dosiahnuť až miliardu eur.

Takzvané „dynamické efekty“ by mali podľa Matoviča priniesť 200 miliónov eur, z čoho chce zaplatiť krúžky deťom. Dynamické efekty sú napríklad to, keď si ľudia za rodinnú pomoc kúpia v obchode potraviny a vo forme dane z pridanej hodnoty sa to štátu sčasti vráti späť. Ušetrených má byť aj 25 miliónov eur, zatiaľ to však minister financií špecifikovať nechcel. Rovnakou záhadou je aj to, kde získa ďalších 100 miliónov eur. „To vám oznámim budúci týždeň,“ povedal novinárom. Matovič tak zdroje financovania na svoj rodinný balíček ešte nemá isté.

© Autorské práva vyhradené

21 debata chyba
Viac na túto tému: #pomoc #rodiny #zdražovanie #Igor Matovič