Pokračovanie článku: Hrozba štrajku, miliarda v lufte a hrubosť vládnutia. Na Matovičov balíček sa valí vlna kritiky

Denník Pravda zosumarizoval najspornejšie body v Matovičovom rodinnom balíčku.

1. Starostovia bez peňazí

Nejdeme brať samosprávam ani jedno jediné euro, snaží sa Matovič presvedčiť verejnosť. Druhým dychom však dodáva, že sa musia na dva roky uskromniť, lebo im skreše z nárastu príjmov. „Príjmy im rastú tak extrémne, že za posledných desať rokov to bolo vyše 100 percent. Hoci ľuďom narástli platy len o 57 percent. Je to disproporcia, lebo dane ľudí rastú rýchlejšie ako ich mzdy,“ argumentuje Matovič. Aj napriek tomu, že sa Matovič snaží verejnosť presvedčiť, že samosprávam nič nejde brať, opak je pravdou. Zjednodušene ide zvýšením daňového bonusu zobrať samosprávam a rozdať rodinám. V praxi to funguje tak, že zvýšením daňového bonusu sa zníži príjem dane z fyzických osôb, ktorá putuje na chod samosprávam.

Kvôli daňovému bonusu tak prídu samosprávy o 550 miliónov. Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) kvôli návrhu vstúpilo do štrajkovej pohotovosti. Ústredný riaditeľ Kancelárie ZMOS Michal Kaliňák vyhlásil, že združenie bude pripravovať celoslovenský ostrý štrajk a v prípade nesplnenia požiadaviek ho po 30. júni aj vyhlási.

Združenie samosprávnych krajov – SK8 túto iniciatívu podporuje a k avizovanému štrajku sa plánuje pridať aj Únia miest Slovenska. Bratislavský župan Juraj Droba (SaS) dokonca poslal poslancom otvorený list, v ktorom ich vyzýva, aby balíček nepodporili, pretože masívne zasiahne do financovania kompetencií samospráv. Matovičov rezort v reakcii napísal, že odmieta tvrdenia niektorých predstaviteľov samospráv, ktorí tvrdia, že zavedenie opatrení zníži objem financií v samosprávach. „Takéto tvrdenia sú zavádzajúce a nie sú pravdivé,“ píše rezort v stanovisku.

© Autorské práva vyhradené

21 debata chyba
Viac na túto tému: #pomoc #rodiny #zdražovanie #Igor Matovič