Hrozba štrajku, miliarda v lufte a hrubosť vládnutia. Na Matovičov balíček sa valí vlna kritiky

Boje o rodinný balíček Igora Matoviča (OĽaNO) za miliardu sa presunuli z Úradu vlády do parlamentu.

19.05.2022 17:54
debata (21)

Zákonodarcovia ho zaradili na aktuálnu schôdzu. Poslanci za stranu SaS, ktorí sú proti zvyšovaniu daní, hlasovali proti. No Matovičovi pomohla aj opozícia. Návrh by sa nepodarilo do programu zaradiť bez nezaradených poslancov vrátane tých z ĽS NS. Podľa predkladateľa ministra financií sa v parlamente vytvorila „prorodinná koalícia“.

Boje sa nevedú len v parlamente, ale aj v rámci koalície. Liberáli vyhlásili, že za Matovičov návrh hlasovať nebudú. „Veľkolepé nápady majú svoje trhliny,“ povedal šéf finančného výboru Marián Viskupič (SaS) s tým, že apeluje na poslancov, aby nehlasovali za Matovičove návrhy.

VIDEO: Igor Matovič stále verí, že Richard Sulík jeho návrh k dani z ropy podporí

Video

Sulíkovci tvrdia, že sú tri dôvody, prečo návrh nepodporia. Podľa nich je skrátené legislatívne konanie znásilňovanie demokracie na Slovensku. Druhý dôvod je ten, že daňový bonus zoberie financie samosprávam. Posledným dôvodom je podľa nich to, že avizovaná daň na ruskú ropu, ktorá má sčasti balík zaplatiť, povedie k vyšším cenám pohonných hmôt. Proti návrhu budú hlasovať aj poslanci Smeru, povedal v pléne šéf strany Róbert Fico. Hlasovať by sa malo v parlamente o návrhu už najbližšie dni.

Igor Matovič, Pomoc rodinám Čítajte viac Matovičov rodinný balíček za miliardu dostal zelenú. Kľúčové bitky pri Stalingrade budú v parlamente (+ prehľad opatrení)

Kto bude z pomoci najviac profitovať? Štátni analytici z Inštitútu finančnej politiky na ministerstve financií upozorňujú, že najviac peňazí na zvýšený prídavok a služby deťom pôjde domácnostiam s najnižšími príjmami. Zvýšenie daňového bonusu má na druhej strane výraznejší celkový vplyv na strednú triedu. Ak si pomoc zoberieme ako celok, tak podľa analytikov budú z pomoci percentuálne najviac ťažiť tí najchudobnejší. Vplyv opatrení podľa nich s rastúcim príjmom klesá. „Najvyššie príjmové domácnosti vzhľadom na nižší priemerný počet detí pocítia menšie prilepšenie,“ napísali ekonómovia k svojej analýze (viac na konci článku).

© Autorské práva vyhradené

21 debata chyba
Viac na túto tému: #pomoc #rodiny #zdražovanie #Igor Matovič