Je to zúfalé. Matovičov rezort si vymýšľa, reagujú analytici na snahu presadiť miliardový balíček v skrátenom konaní

V stredu vládou schválený Matovičov rodinný balíček putuje do parlamentu, kde by o ňom mali rozhodovať poslanci v skrátenom legislatívnom konaní. Tento bod sa pokúsia poslanci do programu zaradiť už doobeda.

19.05.2022 09:35
Matovič Foto:
Igor Matovič
debata (14)

Vlna kritiky sa zdvihla aj voči tomu, ako mimoriadne rýchlo chce Matovič presadzovať zákony. Rokovací poriadok v parlamente pritom jasne hovorí, pre aké dôvody je možné skrátené konanie využiť. Prvým dôvodom sú značné hospodárske škody, druhým ohrozenie bezpečnosti a tretím ohrozenie ľudských práv.

Ministerstvo financií obhajuje skrátenie konanie elimináciou hospodárskych škôd, ktoré môžu nastať v dôsledku zníženého dopytu zo strany obyvateľstva, píše sa v oficiálnom dokumente.

Igor Matovič, Pomoc rodinám Čítajte viac Matovičov rodinný balíček za miliardu dostal zelenú. Kľúčové bitky pri Stalingrade budú v parlamente (+ prehľad opatrení)

Analytici z Iness však upozorňujú, že je zúfalé, keď v predkladacej správe k sociálnemu balíčku si Ministerstvo financií musí vymýšľať, aby obhájilo skrátené konanie. „Nominálna konečná spotreba domácností má vzrásť o 9,8 % tento rok a 9,1 % budúci rok,“ upozorňujú analytici s tým, že je to v rozpore s tým, čo sa píše v návrhu. Podľa nich tak žiadne hospodárske škody určite nehrozia.

Skrátené konanie kritizuje na sociálnej sieti aj Rada pre rozpočtovú zodpovednosť. Považuje za dôležité využiť štandardný legislatívny proces pri schvaľovaní Matovičovho balíčka a kompenzovať jeho negatívne vplyvy na dlhodobú udržateľnosť. „Ide o návrhy trvalo vyššej podpore rodín, ktoré výrazne ovplyvnia podobu existujúceho sociálneho systému. Preto si vyžadujú komplexné hodnotenie dopadov týchto trvalých opatrení na verejné financie (vrátane samospráv) a domácností,“ informujú štátni analytici.

V skrátenom legislatívnom konaní je to podľa Matoviča preto, lebo sa kráti čas. „Máme sedem mesiacov na to, aby nabehli informačné systémy na zavedenie krúžkovného,“ dodal na tlačovej konferencii s tým, že je to šibeničný termín.

14 debata chyba
Viac na túto tému: #Igor Matovič #balík