Pokračovanie článku: Matovičov rodinný balíček za miliardu dostal zelenú. Kľúčové bitky pri Stalingrade budú v parlamente (+ prehľad opatrení)

3. Vyššie prídavky na deti

Matovičov prorodinný balíček má tento aj budúci rok stáť vyše 1,35 miliardy eur. Jeho prvou časťou sú zvýšené prídavky na deti. Prídavok na dieťa sa zvýši zo súčasných 25,88 eura na 30 eur od júla a od roku 2023 by mal ešte stúpnuť na 50 eur. Ako by mohli rodiny od nového roka dostávať viac? Rodina s dvoma deťmi vo veku 3 a 5 rokov s hrubým mesačným príjmom 900 eur dostáva v súčasnosti za prídavok na dieťa a daňový bonus spolu 146 eur. Po novom by mohla dostať rovnaká rodina mesačne až 350 eur, čo je o 204 eur viac, ukazujú prepočty Matoviča. Toto opatrenie by malo stáť v tomto roku 23 miliónov a v tom ďalšom 275 miliónov.

4. Väčší daňový bonus

Daňový bonus sa bude uplatňovať podľa veku dieťaťa. Od júla sa zvýši pre deti do 15 rokov na úroveň 70 eur a pre deti nad 15 rokov na úroveň 40 eur. Od roku 2023 sa daňový bonus zvýši na 100 eur pre deti do 15 rokov a 50 eur pre deti nad 15 rokov.

Ako sa zmenia prepočty daňového bonusu, sa dá ilustrovať na nasledujúcom príklade rodiny s tromi malými deťmi, kde rodina spolu zarába v hrubom minimálnu mzdu vo výške 646 eur. V súčasnosti existujú tri úrovne daňového bonusu odstupňované výškou podľa veku dieťaťa, ak by sme zobrali do úvahy, že rodič, ktorý zarába minimálnu mzdu a má tri malé deti, dostane na ne v súčasnosti daňový bonus spolu 137,88 eura.

Matovičov návrh hovorí o tom, že pri troch deťoch bude daňový bonus najviac vo výške 34 percent čiastkového základu dane rodiny. Daňová expertka Jaroslava Lukačovičová vysvetľuje, že čiastkový základ dane je hrubá mzda mínus odvody zamestnanca a mínus daň z príjmov. Ak sa podľa nej vrátime k pôvodnému prípadu a vychádzame z toho, že v rodine s malými deťmi pracuje len rodič za minimálnu mzdu, aby to bolo porovnateľné, tak z minimálnej mzdy vo výške 646 eur zaplatí zamestnanec na odvodoch 86,56 eura, čo znamená, že čiastkový základ rodiny bude suma 559,44 eura. „Keďže rodina má tri deti, daňový bonus môže predstavovať sumu najviac 34 percent z čiastkového základu dane, čo je suma 190,21 eura. Takže rodina si prilepší o 52,33 eura mesačne oproti súčasnosti na tri deti,“ vypočítala Lukačovičová. Toto opatrenie by malo stáť tento rok 143 miliónov, v tom budúcom ďalších 544 miliónov.

5. Nové príspevky na krúžky

Poslednou novinkou sú služby deťom. Na voľnočasové aktivity dostanú deti od päť do 18 rokov každý mesiac 50 eur. „Cieľom nového zákona o financovaní voľného času dieťaťa je podpora voľnočasových aktivít dieťaťa v oblasti vzdelávania, športu a kultúry prostredníctvom finančného príspevku, aby boli tieto aktivity prístupnejšie čo najväčšej skupine detí,“ uviedlo ministerstvo financií. Príspevok by sa mal pripisovať na konto dieťaťa 12 mesiacov vopred. S kontom dieťaťa má nakladať iba oprávnená osoba, a to iba prostredníctvom webovej alebo mobilnej aplikácie. Konto by sa malo dieťaťu zriadiť, keď dosiahne päť rokov. Voľnočasová aktivita by sa mala dať objednať len cez aplikáciu, tvrdí rezort. Toto opatrenie by malo stáť v budúcom roku 372 miliónov eur.

© Autorské práva vyhradené

15 debata chyba
Viac na túto tému: #príspevky #rodina #Igor Matovič